Politiezone Zuid moet onder federale curatele geplaatst worden
Anderlecht was de jongste dagen opnieuw het toneel voor aanhoudende rellen door “jongerenâ€, nadat een ontsnapte gevangene en overvaller er door de politie werd neergeschoten. Avonden op rij werden er auto’s in brand gestoken, bushokjes vernield, voorbijgangers gemolesteerd, ….
Als klap op de vuurpijl kwam ook het nieuws dat het Institut Supérieur Industriel de Bruxelles (ISIB) haar deuren in Anderlecht sluit, omdat leerlingen er worden aangevallen, afgeperst, en beroofd. In dezelfde buurt vonden er de afgelopen weken ook verscheidene verkrachtingen plaats. Toch leidde deze situatie allerminst tot een verhoogde politie-aanwezigheid. Anderlecht en in het bijzonder Kuregem en de omgeving van het Zuidstation worden stilaan totaal onleefbaar.
 
Het verweer van de betrokken burgemeesters uit de politiezone ‘Zuid’ spitst zich telkens weer toe op de lakse houding van het Brussels parket, dat de opgepakte criminelen stelselmatig vrijlaat na verhoor. Dit verwijt is zeker terecht, maar mag de verpletterende verantwoordelijkheid van de burgemeesters zélf niet maskeren. De drie burgemeesters Van Goidtsenhoven (MR-Anderlecht), De Galan (PS-Vorst) en Martine Wille (LB-Sint-Gillis) hebben jarenlang een struisvogelbeleid gevoerd in dit stadsdeel en zijn er daardoor in hoge mate zelf verantwoordelijk voor dat het gebied een no-go-zone aan het worden is, waar alle fatsoenlijke burgers uit wegvluchten. In plaats van prioriteit te geven aan deze wijk, hebben ze alles gedaan om de politie er weg te houden om “geen olie op het vuur te gooienâ€. Hierdoor krijgen de straatbendes vrij spel en kan de clandestiene economie, de verkoop van gestolen auto’s en de drughandel er vandaag alles domineren.
 
Bovendien zijn het diezelfde burgemeesters die zich met hand en tand verzetten tegen een eengemaakte gewestelijke politiezone. Sterker nog: binnen de ‘Conferentie van de Brusselse Burgemeesters’ steunen zij zelfs de eis voor een terugkeer naar negentien gemeentelijke korpsen!
 
Voor het Vlaams Belang kan de situatie zo niet langer blijven duren. Gezien de manifeste onbekwaamheid van de betrokken burgemeesters en de inertie van het Brussels gewest, eisen wij dat de gemeenten Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst inzake veiligheid rechtstreeks onder de federale overheid worden geplaatst en dat de betrokken burgemeesters hun bevoegdheden terzake worden ontnomen. Daarnaast moet er een intensieve samenwerking komen tussen politie en parket, met de onmiddellijke invoering van snelrecht en van een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan vijf personen. Tenslotte moet werk gemaakt worden van de snelle fusie van de zes Brusselse politiezones. Het Vlaams Belang pleit daar al jaren voor en stelt vast dat steeds meer politici ons standpunt ter zake overnemen. Maar tot op heden beef dit beperkt tot lippendienst: een motie van onze fractie in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement werd door alle andere Vlaamse partijen gestemd.
 
In de Kamer zal volksvertegenwoordiger Bart Laeremans de ministers Turtelboom en De Clerck woensdag aanstaande interpelleren over deze onhoudbare toestand en in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement zal Dominiek Lootens hetzelfde doen t.a.v. minister-voorzitter Charles Picqué.
 
Voor Vlaams Belang zijn de drie betrokken burgemeesters de hoofdschuldigen voor de uitzichtloze toestand. Daarom zal Brussels Volksvertegenwoordiger Dominiek Lootens vandaag bij het parket strafklacht indienen tegen hen en tegen titelvoerend burgemeester Charles Picqué van Sint-Gillis wegens schuldig verzuim.