Vlaams Belang wil dat de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) toeziet op de objectiviteit en politieke neutraliteit van de nieuwsprogramma’s
Recent publiceerde het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA) van de KUL en de UA haar nieuwsmonitor 2 waarin ze haar bevindingen weergeeft over het monitoren van de televisiejournaals (VRT en VTM) voor de periode 2003-2009. Uit de resultaten blijkt dat de politici van de drie traditionele partijen (CD&V, Open VLD en SP.a) samen 83% van de totale spreektijd van alle politici in de journaals voor hun rekening nemen. Wanneer men de cijfers bekijkt ziet men een duidelijk verschil tussen ‘media-aandeel’ en ‘kiezersaandeel’.
Los van de in de ENA-cijfers opgenomen ‘partijvermeldingen’ en ‘persoonsvermeldingen’ wordt de discrepantie tussen de electorale sterkte en de aanwezigheid in de media pas echt duidelijk wanneer we kijken naar de effectieve spreektijd voor politieke partijen en politici in de journaals. Daar waar de traditionele partijen het leeuwendeel van de spreektijd voor zich nemen (Open-VLD: 31,5%, CD&V: 29,6 en SP.a: 22,7%) moet het Vlaams Belang het stellen met een schamele 4,1% van de totale spreektijd. Alhoewel we beseffen dat het niet de bedoeling kan zijn om aanwezigheid in de media af te wegen op een apothekersweegschaal, kunnen we niet anders dan vaststellen dat zelfs een industriële weegbrug een duidelijke discrepantie aantoont. In een democratie zou het passen dat media-aandacht voor een politieke partij enigszins in verhouding staat met de electorale sterkte. De ENA-studie toont alleszins aan dat het Vlaams Belang steeds ondervertegenwoordigd is geweest in de Vlaamse Media.
 
De Vlaamse Regulator voor de Media heeft als taak toe te zien op de naleving van de Mediadecreten, zo ook wat betreft artikel 39 dat handelt over non-discriminatie en politieke en ideologische onpartijdigheid. Nochtans is dit iets wat quasi niet aan bod komt in de verschillende verslagen die de VRM opmaakt. Daarom wil het Vlaams Belang dat de VRM expliciet toeziet op de objectiviteit en politieke en ideologische onpartijdigheid. Het Vlaams Belang wenst dat deze taak expliciet in het Mediadecreet wordt opgenomen en dit naar voorbeeld van de Franse CSA. In Frankrijk is de CSA immers verplicht de aanwezigheid van politieke partijen op de televisie te monitoren en hierover verslag uit te brengen aan het parlement.
Vlaams Belang zal hieromtrent de mediaminister morgen in het vragenuurtje van het Vlaams Parlement ondervragen en bereidt terzake een Voorstel van Decreet voor.