Senaat wordt door meerderheid met CD&V/NV-A buiten spel gezet
° Het Vlaams Belang is verontwaardigd over de wijze waarop het bureau van de Senaat de werkzaamheden van de Senaat heeft geregeld. Morgen komt de Senaat bijeen om een aantal wetsvoorstellen én ontwerpen te behandelen. De meerderheid stelde dat de regering nog altijd de volheid van bevoegdheden heeft, aangezien de koning het ontslag nog in beraad houdt. Bijgevolg kunnen ontwerpen van de regering nog steeds behandeld en gestemd worden.
Maar op de logische vraag van de verzamelde oppositie om in dat geval dan ook een vragenuurtje in te lassen, gaf de meerderheid niet thuis. “De regering is niet verplicht te komenâ€, en “de agenda is overladenâ€, waren dan de argumenten. Het is bepaald cynisch dat de meerderheid de Senaat wel opvordert om wetsontwerpen te stemmen, maar de Senatoren weigert hun normale controlerecht uit te oefenen. Het wordt morgen bijgevolg een schijnvertoning.
° Het Vlaams Belang is evenmin te spreken over de houding van Senaatsvoorzitter De Decker inzake de behandeling van het tweede belangenconflict over de wetsvoorstellen over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.
Op 9 mei werd de Kamer door de Cocof in kennis gesteld van het belangenconflict dat door die parlementaire assemblee werd ingesteld. De termijn om het overleg te organiseren tussen de twee betrokken parlementen bedraagt 60 dagen.
De twee parlementen zijn niet tot een oplossing gekomen. Daardoor verhuisde de zaak naar de Senaat, die binnen de 30 dagen een gemotiveerd advies moet uitbrengen aan het Overlegcomité. Het verslag van de bijeenkomst tussen Kamer en COCOF heeft de Senaat bereikt op 9 juli. Concreet betekent dit dat de Senaat tot 8 augustus de tijd heeft om zijn advies uit te brengen.
Het Vlaams Belang heeft er tijdens de voorbije weken, en zonet op de vergadering het bureau van de Senaat, op aangedrongen deze termijn te respecteren.
Het was vanaf 9 juli tot nu perfect mogelijk om de zaak binnen de gestelde termijnen te behandelen. Senaatsvoorzitter De Decker heeft echter geweigerd de zaak te agenderen. Nu het federaal parlement in reces gaat, en men beslist heeft bijgevolg te termijnen te stuiten, zal de zaak pas voorkomen midden oktober!
Hiermee valt De Decker zwaar uit zijn rol. Met dit politiek manoeuvre zorgt hij ervoor dat de kwestie B-H-V over het parlementair reces getild wordt, en dat zo opnieuw tijd gekocht wordt voor de onderhandelaars. Dit is voor een parlementsvoorzitter onaanvaardbaar.
Het is zelden gezien dat een voorzitter van een parlementaire assemblee zijn eigen assemblee buitenspel zet en het verhindert de taken uit te oefenen die de wet hem oplegt. Dat hij daarbij binnen het bureau de steun kreeg van het kartel CD&V/N-VA, is al helemaal onbegrijpelijk.