Verbod op extremistische organisaties die oproepen tot geweld en schending van mensenrechten
Senator Anke Van dermeersch zal vandaag in de plenaire vergadering van de senaat minister J. Milquet vragen wanneer er een verbod komt op organisaties zoals S4B.Bovendien wenst ze te vernemen van de minister welke garanties in de wetgeving zullen worden ingebouwd om ervoor te zorgen dat alleen organisaties verboden zullen kunnen worden die effectief terroristische connecties hebben, die terrorisme verheerlijken of die oproepen tot geweld
In 2003 verbood de Duitse regering de extremistische moslimorganisatie Hizb-ut-Tahrir (verder HUT) die in meerdere publicaties had opgeroepen tot de vernietiging van de staat Israël en het vermoorden van joden. Alle bezittingen van HUT werden in beslag genomen. Zeventien leden van HUT trokken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om dat vonnis aan te vechten. Maar zij hebben over de hele lijn bot gevangen. Het Hof oordeelde dat de Duitse maatregelen tegen HUT volkomen terecht waren. HUT is overigens ook actief in Groot-Brittannië, Nederland en België. In maart organiseerde HUT nog een internationale bijeenkomst in Hasselt. Dit vonnis effent het pad voor een verbod op Sharia4Belgium, een maatregel die wij zouden toejuichen. Daarom verbaast het mij dat het wetsontwerp van minister Milquet daarover niet eens ter sprake kwam tijdens de hoorzittingen van Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer. Sommigen beweren zelfs dat het inmiddels is afgevoerd.
Maar tegelijk maken wij ons zorgen over de politieke wending die de discussie over een verbod op extremistische organisaties in ons land heeft genomen. Als men met “extremistische” groepen organisaties bedoelt die banden hebben met terroristische organisaties, of die propaganda maken voor zulke organisaties, of die ervoor recruteren, of die terreuraanslagen verheerlijken, dan hebben wij daar geen probleem mee. Maar wij vrezen dat de voorziene maatregelen hun doel voorbij zullen schieten of misbruikt zullen worden tegen organisaties en groepen, die helemaal geen terroristische of gewelddadige connecties hebben, maar die alleen binnen het legitieme kader van de vrije meningsuiting en van de democratische rechtsstaat opvattingen verdedigen die door hun tegenstanders als “extremistisch” bestempeld worden. Tekenend voor dit ongezonde amalgaam is bijvoorbeeld de aankondiging van “le Mouvement contre le racisme, l’antisémitisme et la xénophobie” MRAX dat het zowel tegen Sharia4Belgium als tegen het Vlaams Belang een klacht zal indienen.