Aanmeldingsplichti = anti-Vlaams racisme
De afgelopen jaren zag men aan bepaalde scholen de wachtrijen jaar na jaar aangroeien.
Vooral ouders, die kwaliteitsvol onderwijs willen voor hun kinderen en de multicultuur afwijzen, kamperen voor de schoolpoorten om hun kinderen te kunnen in te schrijven in de school van hun keuze.
Aan de basis van deze wachtrijen ligt het failliet van de multiculturele maatschappij, het falende migratiebeleid evenals de integratieonwil van een groot aantal allochtonen.
Ouders die hun kinderen hieraan niet willen blootstellen, trachten hun kinderen in te schrijven in scholen waar de desastreuze gevolgen van deze problematieken nog geen dagelijkse realiteit zijn en die hun kind mono-cultureel opvoeden volgens onze traditionele waarden en normen.
In plaats van deze fundamentele beleidsproblemen aan de wortel aan te pakken, zoeken de traditionele partijen en in het bijzonder de SPA al jaren naar een mogelijke oplossing van het wachtrij-probleem.
Het Vlaams Belang erkent dat er een wachtrij-probleem is dat dringend opgelost dient te worden, maar echter niet door symptoombestrijding zoals dit ook in Antwerpen staat te gebeuren.
Historiek
Leuven heeft, onder impuls van een socialistisch burgemeester, als eerste voor haar secundair onderwijs getracht een einde te maken aan de onmenselijke wachtrijen door een onderlinge regeling met een call-center waarlangs de inschrijvingen gebeuren. Dit blijkt daar te werken.
Maar het Leuvense systeem geldt enkel voor het middelbaar onderwijs en daar is in verhouding tot Antwerpen de vreemdelingenproblematiek miniem en ook de scholen verschillen niet echt veel wat kwaliteit van het onderwijs betreft, waardoor er voordien ook al geen echte wachtrijen en kampeertoestanden bestonden.
Voormalig socialistisch onderwijsminister Vandenbroucke uit die streek wou dit Leuvens systeem meer algemeen invoeren, maar stuitte echter op nogal wat weerstand binnen de toenmalige meerderheid in het Vlaams parlement.
Via een amendement van de Antwerpse socialistische onderwijsschepen Voorhamme op een genummerd onderwijsdecreet werd daarop volgend toegelaten dat scholengemeenschappen konden experimenteren met nieuwe manieren van inschrijving.
Scholen mogen ook – in beperkte mate en voor zover ze niet tegenstrijdig zijn met de GOK-criteria – bijkomende voorwaarden opleggen. (bv.: buurt, afstand tot de school, …)
Vorig jaar heeft Gent al van die mogelijkheid om voorrang voor buurtkinderen te laten meespelen, gebruik gemaakt. Een degelijke evaluatie van dit systeem is er tot op heden niet.
Aanmeldingsplicht vanaf 2010-2011
In Antwerpen wordt een nieuw inschrijvingssysteem ingevoerd voor het schooljaar 2010-2011.
Alle Antwerpse kinderen moeten eerst aangemeld worden op de website: meldjeaan.antwerpen.be om toestemming te bekomen voor een inschrijving.
Antwerps onderwijsschepen Voorhamme wou het aanmeldingssyteem ook voor vorig schooljaar al invoeren in Antwerpen, maar stuitte toen – tot zijn eigen grote verbazing – op een NEE van het LOP (Lokaal Overlegplatform basisonderwijs Antwerpen). Dit LOP moet akkoord gaan met elke nieuwe regeling.
Vervolgens is volgens bronnen van het Vlaams Belang dan een heel jaar lang het LOP – zeer subtiel – onder druk gezet zodat het toch akkoord ging met huidig aanmeldingssysteem.
Het nieuwe inschrijvingssysteem in de Antwerpse scholen wordt voorgesteld als een kans om kinderen in de meest geschikte school in te schrijven. Dit is relatief, want wat is de meest geschikte school ?
Volgens het Vlaams Belang zijn het de ouders de enigen die kunnen beslissen welke school het meest geschikt is voor hun kinderen en niet de overheid.
In Antwerpen gaan de nieuwe inschrijvingen voor volgend schooljaar 2010-2011 via de computer moeten verlopen. Dit zorgt alvast voor heel wat commotie, vragen, ongerustheid en ongenoegen.
Anti-Vlaams racisme
Officieel luidt het dat het nieuwe systeem de lange wachtrijen in sommige scholen moet vermijden. Men verliest hierbij handig uit het oog waarom die lange wachtrijen bestaan, namelijk omdat ouders een bepaald pedagogisch project, de sociale context en de schoolcultuur prefereren.
Vele Antwerpse mama willen niet dat hun kind eerst Arabisch leert op de speelplaats alvorens het goed en wel Vlaams heeft geleerd, doordat het binnen de schooluren en –muren niet zo nauw genomen wordt met de integratie.
Het Vlaams Belang vreest dat de invulling van het begrip ‘meest geschikte school’ ingevuld zal worden rekeninghoudend met door vele ouders ongewenste multiculturele agenda.
Het systeem zal dienen om kinderen de multiculturele utopie en dus scholen op te dringen waar normaal niet voor zou gekozen worden door de ouders als ze vrij hun kinderen zouden mogen inschrijven in de school van hun keuze.
Het nieuwe inschrijvingssysteem verwordt zo tot een nieuwe vorm van anti-Vlaams racisme.
Onrechtvaardig
Wanneer kinderen aangemeld worden op voormelde website zullen ze geklasseerd worden volgens een aantal criteria.
Kinderen klasseren is op zich al verwerpelijk en ook de criteria op basis waarvan dit zal gebeuren roept vragen op. Bepaalde kinderen krijgen bovendien voorrang.
Zo krijgen GOK-kinderen absolute voorrang.
Een kind van een minder bemiddelde (studiebeurs) rondtrekkende (kermis, schipper, zigeuner,..) Nederlandsonkundige moeder die geen diploma secundair heeft en dat bovendien niet in het gezin woont, is een GOK-kind.
Met andere woorden, het kind van een bemiddelde, goed opgeleidde, Nederlandstalige moeder die werkt en bovendien dag en nacht voor haar kindjes zorgt op een vaste woonplaats wordt lager geklasseerd dan een GOK-kind.
Ook met de afstand van de woonplaats tot de geprefereerde school wordt in rekening genomen. Het feit dat de ouders nabij een school tewerkgesteld zijn of er een familielid/oppas naast de school woont en allerlei andere belangrijke redenen voor schoolkeuze zijn irrelevant voor het systeem.
Het Vlaams Belang verzet zich dan ook met alle mogelijke middelen tegen de invoering van dit nieuwe aanmeldingssysteem voor schoolinschrijvingen.
Campagne: “MAMA IS BOOS!â€
Het Vlaams Belang wil via haar campagne “MAMA IS BOOS!†de Antwerpse moeders bereiken die gedwongen zullen worden om hun kind aan te melden en dus niet meer vrij zullen kunnen inschrijven in de school van hun keuze.
Deze campagne gaat vandaag van start met een interpellatie in de gemeenteraad door Peggy Pooters en loopt door in 2010, aangezien de aanmeldingen en inschrijvingen zullen gebeuren vanaf 6 januari 2010 tot het begin van het nieuwe schooljaar in september 2010.
De campagne zal ondersteund worden door een pamflet waarin het Vlaams Belang meer informatie geeft over het geplande aanmeldingssysteem en door een website waar jonge moeders meer informatie kunnen bekomen en hun steun kunnen verlenen aan de MAMA IS BOOS-campagne.