De geruisloze onderwerping van Europa aan Duitsland
Tegen april 2011 moet ons land aan de Europese Commissie rapporteren over onze nationale begroting en over onze sociaaleconomische actieplannen om te voldoen aan de Europa 2020-doelstellingen en het zogenaamde ‘Europees Semester’. Preventieve Europese controle van de nationale begrotingsopmaak en de geplande hervormingen mag dan op zich een goede zaak zijn, toch wijst senator Anke Van dermeersch namens het Vlaams Belang op enkele fundamentele problemen inzake democratie en soevereiniteit.
Eerst de achtergrond en de feiten. Na de problemen in Griekenland en Ierland zal er door de EU nauwgezet gekeken worden naar de overheidsschuld en minder naar het overheidstekort, zoals dat tot nu toe het geval was.
De staatsschuld van België bedraagt momenteel 97,2% van het BBP en er was in 2010 4,6% overheidstekort. Europa zal dan ook niet tevreden zijn als we begrotingsvooruitzichten tot 2012 voorleggen gezien de overheidsschuld bijna de psychologische drempel van 100 % overschrijdt. Europa zal begrotingsdoelstellingen tot 2015 eisen om zich een beeld te kunnen vormen van de geplande besparingen.
Automatische loonindexering en pensioenleeftijd onder ‘Europese’ druk
De Europese Commissie hecht ook veel belang aan andere macro-economische indicatoren zoals pensioenlast en loonkost. Onder druk van Duitsland wil Europa komen tot een automatische aanpassing van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting. Dit betekent de facto een verhoging van de pensioenleeftijd. Een belangrijk onderdeel van de loonkost is dan weer onze automatische loonindexering. Een uniek systeem dat zowel de huur- als voedingsprijzen de hoogte in jaagt. Over de loonkost, de automatische indexering en een nieuw pensioenstelsel zal dus dringend nagedacht moeten worden als we op termijn Europese boetes willen vermijden.
Duitsland bepaalt het Europees sociaaleconomisch beleid
Wie niet plooit naar de sociaal-economische verzuchtingen van Europa (lees: Duitsland) mag zich vanaf 2013 aan serieuze boetes verwachten. Duitsland wil duidelijk met een competitiviteitspact de leiding claimen over het Europese sociaaleconomisch beleid. Komt daar nog eens bij dat de EU niet enkel aanbevelingen zal doen voor onze economie en begroting, maar dat rapport ook publiek bekend maken via haar website. Dat is een bijzonder gevaarlijke evolutie.
Senator Anke Van dermeersch verwoordde in de senaatscommissie financiën en economise als volgt: ‘De vergelijkende resultaten van de 27 lidstaten zullen kunnen worden gezien en bestudeerd. Daarmee zet ons land zich te kijk in het schietkraam van de speculanten en financiële markten. Dit alles terwijl de begroting van ons land ook rekent op de financiële markten om genoeg geld te kunnen ophalen.’
Ontslagnemende regering kan geen beleid voeren
De Europa 2020-doelstellingen vereisen ook een veranderend beleid van de deelstaten: verhoging van de werkzaamheidsgraad tot 75%, meer onderzoek en ontwikkeling, meer hoger geschoolden, vergroening van de economie op het vlak van energie en milieu… Daarnaast kan de sanering van onze globale begroting slechts lukken indien ook de deelstaten hun begrotingstekorten aanpakken.
Senator Anke Van dermeersch wijst er op dat de ontslagnemende regering Leterme II dergelijke ingrijpende plannen niet kan en mag opstellen.
Leterme II is ook niet meer bevoegd om bindende afspraken te maken met de gewesten en gemeenschappen over begrotingsprojecten.
“Deze regering heeft de democratische steun van de kiezer niet meer om fundamentele beleidskeuzes inzake pensioenleeftijd en arbeidsmarkt te maken. Dit zijn zodanig cruciale beslissingen, dat zij een eventuele nieuwe regering binden en zelfs hypothekeren. Ondertussen zijn de begrippen ‘ontslagnemende regering’ en ‘lopende zaken’ zodanig uitgebreid dat het holle begrippen zijn geworden.
Voeg daarbij de stille staatsgreep van de koning die de demissionaire regering de opdracht gaf om een begroting op te stellen.’, aldus nog Van dermeersch.
Europa wikt, Duitsland beschikt
Na het verlies van ons financiële soevereiniteit aan Europa door de invoering van de euro en de oprichting van de Europese Centrale Bank verliezen we nu een groot deel van ons sociaaleconomisch beleid door de invoering van het Europees Semester. De Duitsers, voorlopig nog gesteund door Frankrijk, zijn aan hun derde verovering van Europa begonnen. Niet met kanonnen deze keer, maar via de vredevolle geruisloze uitholling van de zelfbeschikking van de staten.