Federale overheid heeft geen enkel zicht op toepassing boerkaverbod
Op 13 juli 2011 werd in het Belgisch Staatsblad de zogenaamde boerkawet gepubliceerd die het dragen van “kledij die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt” verbiedt. Eén jaar na het in voege treden van deze regeling, vroeg Vlaams Belang-senator Anke Van dermeersch hoeveel pv’s er al waren opgesteld en hoeveel sancties er al waren getroffen tegen overtreders van de boerkawet.
Het antwoord van de minister bracht enkele vreemde tekortkomingen aan het licht. Zo bleek dat de misdrijfcode voor overtredingen van de boerkawet pas in februari 2012, dus zeven maanden na de publicatie van de wet, werd ingevoerd in de ANG, het geheel van informatiesystemen van de geïntegreerde politie. Voor het jaar 2011 kon de politie dus nog geen overtredingen via ANG registreren. Maar ook voor 2012 deelde de minister geen enkel cijfergegeven mee uit deze databank. De informatisering was bedoeld om het werk van politie en justitie te versnellen. Hier lijkt het omgekeerde te zijn gebeurd. Ook wat de veroordelingen betreft is er geen enkele statistiek voorhanden.
De minister kon per provincie wel cijfers geven van de gemeenten die het boerkaverbod in hun lokaal politiereglement hebben opgenomen. Van de 589 Belgische gemeenten zijn er slechts 42 waar het boerkaverbod in het politiereglement is opgenomen. Dat is slechts één op veertien.
Verder blijkt uit de meegedeelde cijfers dat er in deze 42 gemeenten in 2011 34 overtredingen werden geregistreerd. De provincies Brussel en Luik waren de koplopers met respectievelijk 14 en 10 overtredingen. Dit is natuurlijk slechts een klein deel van het totaal, vermits slechts één op14 gemeenten dit fenomeen bestraft. De echte omvang van het probleem is dus veel en veel groter. Want uiteraard zullen ook in die 42 gemeenten vele overtredingen niet geregistreerd zijn.
Hoofddoeken en boerka’s zijn de meest zichtbare maar niet de meest erge verschijnselen van het islamiseringsproces. Het zijn evenwel uitingen van de islam die door sommige moslims als symbool van verovering worden gezien. Wie de hoofddoeken en boerka’s in het straatbeeld stopt, zorgt er tegelijk voor dat ook de veel ergere uitwassen van de islam kunnen tot staan worden gebracht: geweld tegen vrouwen, gedwongen huwelijken, besnijdenissen van meisjes en het rekruteren en toejuichen van terroristen…
Net zoals schijnbare kleinigheden als neusbloedingen of gewichtsverlies in een medische context symptomen kunnen zijn voor woekerende kanker. Het Vlaams Belang vraagt dan ook blijvende aandacht zowel voor de uiterlijke ‘kleinigheden’ als voor de veel ergere uitwassen.