Fiscale autonomie voor Vlaanderen en Wallonië absoluut noodzakelijk
Het Vlaams Belang is verheugd over het vierde lentemanifest, waarin honderd prominente Vlamingen hun ongerustheid uiten over de zogenaamde ‘tweede fase’ voor de staatshervorming en zich uitspreken voor (meer) Vlaamse autonomie.
Hoewel het Lentemanifest voor onze partij niet ver genoeg gaat, is het Vlaams Belang het eens met de basisidee: Vlaanderen en Wallonië moeten financiële verantwoordelijkheid krijgen. Het Vlaams Belang wijst erop dat het Vlaams Parlement in zijn gekende resoluties van 1999 al stipuleerde dat “de maximale versterking van de fiscale en financiële autonomie een primordiaal te verwezenlijken doelstelling is bij de volgende staatshervormingâ€. Terecht stelde het Vlaams Parlement toen dat fiscale autonomie de democratische legitimiteit en de verantwoordelijkheid van de gewesten versterkt.
Tijdens de recente communautaire onderhandelingen kwam een zeer beperkte fiscale autonomie ter sprake, maar opnieuw maakten de traditionele Vlaamse partijen – zeker CD&V/N-VA, dat van fiscale autonomie een uitdrukkelijke verkiezingsbelofte maakte – onvoldoende een vuist naar de Franstaligen. In échte federale staten, zoals de Verenigde Staten en Zwitserland, beschikken de deelstaten over 50 procent van hun inkomsten. De deelstaten van Duitsland en Canada zijn zelfs voor twee derde fiscaal autonoom.
Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat het economisch welvarende Vlaanderen afhankelijk blijft van het geld dat door het Belgische niveau ter beschikking wordt gesteld. De Vlamingen moeten hun geld naar eigen goeddunken kunnen besteden. In 2000 stelde toenmalig minister-president Patrick Dewael (VLD): “Een bestuur dat zijn eigen belastingen niet kan heffen, vertoont een democratisch deficitâ€. Het standpunt van het Vlaams Belang is duidelijk: opdat Vlaanderen en Wallonië eigen verantwoordelijkheid zouden nemen om hun welvaart te verzekeren, moet België ophouden te bestaan.