Interparlementaire commissievergadering in Europees parlement
Op 13 april 2011 woonde senator Anke Van dermeersch in het Europees parlement de begrotingscommissie bij. Deze interparlementaire commissievergadering met de nationale parlementen bediscussieerde de begrotingsprioriteiten van de 27 lidstaten met bijzondere aandacht voor gemeenschappelijke Europese doelstellingen, met name de Europa 2020-strategie.
Na de opening van de vergadering door de heer Alain Lamassoure, voorzitter van de Begrotingscommissie van het Europees parlement en een uiteenzetting over de prioriteiten voor de EU-begroting 2012 door mevrouw Francesca Balzani, algemeen rapporteur voor de EU-begroting 2012, kreeg senator Anke Van dermeersch als eerste het woord in de discussie ten gronde.
Hier vindt u de uiteenzetting van senator Anke Van dermeersch: https://ankevandermeersch.be/10/20
Er ontwikkelde zich al snel een gevarieerd debat tussen de 35 parlementairen en de commissieleden van de Begrotingscommissie van het Europees parlement. Hieruit bleek dat er veel ambitie is voor de toekomst, maar dat er keuzes gemaakt dienen te worden gezien de budgettaire beperkingen.
Senator Anke Van dermeersch: “De Europese investeringen uit het verleden in de toekomst, wegen momenteel zwaar op het heden.“
Europa mag haar burgers niet nog meer teleurstellen en dus is er dringend nood aan de coördinatie van deze toekomstplannen. Hoewel velen het er over eens zijn dat bezuinigingen een bittere maar noodzakelijke pil zijn, moet er toch ook hoop gekoesterd worden om de toekomst beter voor te bereiden.
In zijn slotwoord erkende voorzitter Alain Lamassoure dat er zich een politiek probleem stelt door het democratisch deficit in de procedure van het Europees semester. Na de uiteenzetting van de tijdslijn voor de toekomst, bleek duidelijk dat hierin geen officiële tussenkomst van de parlementen voorzien is en er dus een aanzienlijke lacune is omdat parlementaire controle wel degelijk onontbeerlijk is.
De Europese besluitvorming rond de begrotingsopmaak is dan ook in het zelfde bedje ziek als de begrotingsopmaak in ons land, waarbij de regering in lopende zaken ook de democratische politieke controle door het federaal parlement onmogelijk maakt.