Katastrofale begrotingen zijn het gevolg van Belgisch immobilisme
Inzake de geïmproviseerde begroting 2008 – er is enkel een begrotingsevenwicht op papier – kondigde de Vlaamse regering al aan dat haar bijdrage van 400 miljoen euro er toch niet komt vanwege het niet-nakomen van de afspraken inzake de staatshervorming. Over de 250 miljoen euro afkomstig van de elektriciteitssector wordt naar verluidt nog steeds “onderhandeldâ€. Gevolg: de begroting 2008 ligt volledig op apegapen.
Inmiddels hebben ook Karel De Gucht en Luc Coene, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Hoge Raad voor de Financiën, brandhout gemaakt van de begroting 2009. Bij ongewijzigd beleid stevent de regering-Leterme af op een tekort van 3,5 miljard euro of zowat 1% van Bruto Binnenlands Product .
Deze realiteit staat haaks op de mooie beloften van Yves Leterme om vanaf 2009 aanzienlijke begrotingsoverschotten te creëren, onder meer om de toenemende vergrijzing te kunnen financieren. Van die aangekondigde ‘trendbreuk’ is helemaal geen sprake. Het Vlaams Belang heeft van bij de start van de regering-Leterme I gewaarschuwd voor de precaire begrotingssituatie. En datgene wat Paars gedurende jaren heeft kunnen verbloemen met éénmalige maatregelen en doorschuifoperaties, resulteert vandaag in een totaal ontspoorde begroting met een chronisch geldtekort en een torenhoge belastingdruk. Dit alles wordt nog versterkt door de slechte economische toestand en faillissementen aan de lopende band, maar vooral door het Belgische immobilisme.
Het Vlaams Belang is van oordeel dat de regering-Leterme niet langer aan struisvogelpolitiek mag doen. In plaats van de realiteit onder de mat proberen te vegen, moet Leterme het Belgische immobilisme doorbreken. CD&V moet beseffen dat de partij de verkiezingen heeft gewonnen door onmiddellijke hervormingen van de staatsstructuur in het vooruitzicht te stellen. Het standpunt van het Vlaams Belang is alleszins duidelijk: Vlaanderen moet zich uit het Belgische keurslijf bevrijden en een eigen economisch beleid voeren.