N-VA hypocrisie in asiel- en regularisatiedossier
De voorbije dagen bleek dat valse documenten en valse bewijsstukken worden toegelaten in de regularisatieprocedure van illegale vreemdelingen. Naast het Vlaams Belang eiste ook N-VA in dit verband het ontslag van federaal staatssecretaris voor Asiel Melchior Wathelet. Het Vlaams Belang wijst hierbij echter op de hypocriete houding van N-VA. Terwijl de N-VA federaal immers de misbruiken in het regularisatiebeleid bekritiseert, werkt de Vlaamse regering met Vlaams N-VA minister van Werk, Philippe Muyters, op kop, misbruiken in de regularisatieprocedure in de hand door valse attesten toe te laten.
Op 16 december heeft de VDAB – die onder de bevoegdheid valt van Muyters – immers aan zijn werkwinkels en kantoren laten weten dat er op eenvoudig verzoek van elke illegaal die daarom vraagt , zonder verder onderzoek, noch naar de identiteit van de betrokkene, noch naar de eventuele werkbereidheid, een attest van werkbereidheid moet worden afgeleverd. Zo’n attest van werkbereidheid is een nieuw iets dat in het leven is geroepen naar aanleiding van de regularisatieprocedure. Werkbereidheid is een criterium dat in aanmerking wordt genomen om te bepalen of een illegaal ‘duurzaam lokaal verankerd is’. Zelfs een medewerker van het Vlaams Belang die zich naar een werkwinkel van de VDAB begaf wist op eenvoudig verzoek zonder enig probleem een attest van werkbereidheid te bekomen. Deze procedure is zeer merkwaardig, aangezien de normale procedures voor werklozen vanzelfsprekend veel strenger zijn. In bijlage kopij van dit attest.
Het is bovendien een feit dat de Vlaamse regering in het algemeen en minister Muyters in het bijzonder binnen de bevoegdheden waarover Vlaanderen beschikt heel soepel, weinig streng en zeer meegaand optreden in verband met de beoordeling van de regularisatiecriteria. Eén van de regularisatiegronden is de regularisatie om economische redenen, waarbij illegalen die sinds 31 maart 2007 ononderbroken in België verbleven hebben, een arbeidscontract kunnen voorleggen en een arbeidskaart B kunnen verkrijgen. Deze arbeidskaarten kunnen in theorie slechts worden uitgereikt in knelpuntberoepen, waarbij eerst een arbeidsmarktonderzoek moet worden gevoerd, in het kader waarvan onderzocht wordt of er geen Vlaamse werknemers kunnen gevonden worden voor de job. Minister Muyters heeft echter al laten weten dat in het kader van deze regularisatie toch geen arbeidsmarktonderzoek zal worden gevoerd, wat nochtans wettelijk wordt voorzien. Minister Muyters beroept zich op de wettelijk voorziene mogelijkheid voor gewesten om in “economische en sociale redenen in individuele gevallen af te wijken van de voorwaarden van het arbeidsmarktonderzoek.â€
Het is duidelijk dat de N-VA een hypocriet spel speelt: enerzijds op federaal niveau de indruk geven misbruiken in het regularisatiebeleid te willen aanpakken en anderzijds op Vlaams niveau misbruiken stimuleren door een zeer meegaande houding te vertonen en zelfs valse attesten uit te reiken. Het Vlaams Belang eist in ieder geval dat de Vlaamse regering elke medewerking aan de regularisatieprocedure stopzet, aangezien de regularisatieprocedure door de Raad van State onwettig werd verklaard.