Ratificatie Europees octrooienverdrag in senaat met maand uitgesteld
In de zitting van de commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat stond het Protocol van Londen op de agenda. Het betreft een verdrag waarin de toekenning van Europese octrooien wordt geregeld. In het protocol van Londen wordt de taalregeling herzien om de kosten die met vertaling gepaard gaan te drukken. Enkel het Engels, Duits en Frans worden nog erkend als officiële talen.
Het Vlaams Belang meent dat alle talen officiële talen moeten zijn. Zelfs indien men het aantal talen zou beperken, dan is het niet duidelijk waarom het wel Frans erkend wordt (nu slechts de taal van 5% van de octrooiaanvragen), en niet bijvoorbeeld het Spaans, het Italiaans of het Pools. Spanje, Italië en Polen hebben trouwens nu al aangekondigd dat ze het protocol niet zullen ratificeren.
Er is echter nog een aspect dat de positie van het Nederlands nog verder aantast. Voor de landen die wel ondertekenen wordt immers een dubbel regime ingevoerd. Landen die al één van de drie officiële talen als landstaal hebben, kunnen geen vertaling van de octrooien meer vragen. Landen voor wie dat niet het geval is (bijvoorbeeld Nederland) kunnen dat wel vragen.
Deze regeling heeft als pervers gevolg dat er geen Nederlandse vertaling meer zal zijn voor octrooien die in België gelden. Door het feit dat het Frans een officiële taal van dit land is, kan immers geen Nederlandse vertaling meer worden geëist. Dit heeft tot gevolg dat Vlaanderen de geldende octrooien niet in haar taal ter beschikking kan krijgen.
Het Vlaams Belang acht dit onaanvaardbaar en begrijpt niet hoe de minister van Buitenlandse Zaken dit protocol heeft willen goedkeuren.
Het Vlaams Belang stelt zich de vraag hoe de Franstaligen van dit land zouden reageren indien het Frans geen officiële taal zou zijn en men bovendien hun eis tot vertaling zou weigeren op grond van het argument dat het Duits al een officiële landstaal van België is.