Transferstudie Vives geeft Vlaams Belang gelijk
Het onderwerp is lange tijd een Belgisch taboe geweest, maar het Vlaams Belang plaatste het thema van de geldtransfers vanuit Vlaanderen jaren geleden al aan de politieke agenda. Verscheidende studies, onder meer van KBC en de denkgroep ‘In de Warande’, toonden intussen aan dat de transfers jaarlijks tussen de 6 en de 10 miljard euro bedragen. In zijn berekeningen hield het Vlaams Belang ook rekening met de transfers via de staatsschuld, wat de totale geldstroom op minstens 12,7 miljard euro of 2.100 euro per Vlaming brengt.
Uit een studie van Vives, de denktank van de KU Leuven voor regionaal-economische vraagstukken, blijkt dat een vermindering van de transfers zowel voor Vlaanderen als Wallonië winst zou opleveren. Grote transfers remmen de economische groei af en blijken vooral hogere werkloosheid en lagere investeringen uit te lokken. Daarmee bevestigt een wetenschappelijke studie andermaal wat het Vlaams Belang al jaren beweert: de geldstromen zorgen niet alleen voor het afromen van de Vlaamse welvaart, maar zetten in Wallonië ook geen zoden aan de dijk. Door de gegarandeerde Vlaamse miljarden wordt de noodzaak aan structurele hervormingen niet aangevoeld in Wallonië. Van ‘solidariteit’ is overigens geen sprake: de geldstromen van Vlaanderen naar het zuiden van het land zijn afgedwongen en totaal ondoorzichtig.
In juni 2004 beloofde Yves Leterme duidelijkheid te zullen brengen over de precieze omvang van de transfers. Het bleek niet zijn enige gebroken belofte. Enkel het Vlaams Belang durft de miljardenstromen fundamenteel in vraag stellen. Het spreekt voor zich dat onze partij ook van de geldtransfers de komende weken een campagnethema zal maken.