Veilig ouder worden in Antwerpen (2)
Vlaanderen is verre van veilig. Hoewel de overheid er alles aan doet om bij de bevolking de indruk te wekken dat de criminaliteit daalt, is de realiteit spijtig genoeg minder rooskleurig.
In totaal werden in 2008 maar liefst 993.495 criminele feiten geregistreerd. De top vijf bestaat uit :
• 416.457 diefstallen en afpersingen of 41,9 % van alle geregistreerde criminele feiten.
• 122.076 gewelddadige misdrijven tegen de eigendom (vandalisme, vernielingen, brandstichtingen, etc.) of 12,3% van alle geregistreerde criminele feiten.
• 88.887 misdrijven tegen de lichamelijke integriteit (slagen en verwondingen, verkrachtingen, moord, etc.) of 8,9% van alle geregistreerde criminele feiten.
• 44.839 feiten die verband houden met verdovende middelen (drughandel, bezit en gebruik van drugs, etc.) of 4,5% van alle geregistreerde criminele feiten.
• 40.230 misdrijven tegen morele waarden en gevoelens (belaging, nachtlawaai, aanranding van de eerbaarheid, etc.) of 4,1% van alle geregistreerde criminele feiten.
Daarbij moeten eigenlijk nog eens alle feiten worden geteld die niet worden aangegeven bij de politiediensten. Dat zogenoemde ‘dark number’ wordt volgens de federale veiligheidsmonitor geschat op maar liefst 65 % van de werkelijk gepleegde criminele feiten.
De politiediensten en de parketten hebben de gewoonte aangenomen om systematisch criminele feiten zoals woninginbraken, handtasroven, gewelddadige overvallen op ouderen….te verzwijgen aan de media. Wat niet weet, niet deert. Ondertussen worden de slachtoffers van criminaliteit aan hun lot overgelaten. Voor de overheid is de perceptie van een algemene criminaliteitsdaling spijtig genoeg belangrijker dan het lot van de – veelal oudere – slachtoffers van criminaliteit.
De onveiligheid wordt bovendien ten onrechte afgedaan als een subjectief gevoel. Dat is natuurlijk niet zo. Dagelijks worden er in ons land 2722 criminele feiten geregistreerd. De daders zijn dikwijls zeer jong en worden alsmaar driester en gewelddadiger. Ten gevolge van de overvolle gevangenissen en het acuut tekort aan gesloten jeugdinstellingen gaan de daders vaak vrijuit. Het Vlaams Belang wil daarom dringend een beter en efficiënter veiligheidsbeleid met meer aandacht voor de slachtoffers van criminaliteit en een harde aanpak van de criminelen. De problemen verdoezelen lost echt niets op en maakt Vlaanderen niet veiliger.
Voorkomen is beter dan genezen. Het is een prioritaire taak van de overheid om het recht op veiligheid te garanderen. Preventie is één van de belangrijke aspecten van het overheidsbeleid. Het is nuttig de bevolking er op te wijzen dat ze het de criminelen moeilijker kunnen maken door een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Vermits de overheid inzake preventiebeleid in gebreke blijft, start het Vlaams Belang zelf een preventiecampagne in meer dan 100 steden en gemeenten in Vlaanderen (zie lijst in bijlage – de lijst werd afgesloten op 1 december – de campagne loopt drie maanden t.e.m. februari – we verwachten nog de toezegging van verschillende afdelingen).
In een folder en een brochure bieden wij nuttige preventietips aan. Soms maken mensen het de inbreker, de handtasdief of de gauwdief onbewust bijzonder gemakkelijk. Met de preventietips willen we de bevolking ‘wapenen’ tegen onveiligheid en criminaliteit. Verder kunnen de mensen via de folder gratis een veiligheidsalarm bestellen. Er worden ook preventienamiddagen en –avonden georganiseerd waarop toelichting wordt gegeven over hoe zich te beveiligen tegen criminaliteit.
Iedere senior heeft na een leven hard werken en belastingen betalen meer dan wie ook recht op veiligheid. Het is de plicht van de overheid om de ouderen in onze samenleving te beschermen tegen de drieste en gewelddadige straatcriminaliteit. Hoewel de criminaliteit de laatste twee jaar niet meer spectaculair gestegen is, stellen we de jongste tijd wel vast dat senioren steeds meer het slachtoffer worden van roofovervallen en gewapende diefstallen. Roofovervallen en diefstallen met geweld gepleegd tegenover bejaarden zijn ongetwijfeld de meest laffe vorm van criminaliteit. Weerloze oude mensen molesteren en gijzelen in ruil voor wat juwelen of een beetje geld is niet alleen misdadig, het is crapuleus en moet dan ook bijzonder streng bestraft worden.
Het Vlaams Belang doet in het kader van de “Veilig Ouder Wordenâ€-campagne ook tien voorstellen voor meer seniorenveiligheid:
1. Harde aanpak van alle vormen van criminaliteit, in het bijzonder straatcriminaliteit tegenover ouderen.
2. Aandacht voor en inspraak door senioren bij de aanleg van straten en pleinen door deze doordacht aan te leggen en te voorzien in ontspanningsmogelijkheden voor senioren.
3. Extra verlichte en bewaakte parkeerplaatsen voor senioren op openbare parkings.
4. Aandacht voor rolstoelgebruikers of gebruikers van wandelwagentjes.
5. Voldoende politiepatrouilles zodat de aanrijtijden bij een oproep minimaal zijn.
6. Op plaatsen en buurten waar veel senioren wonen extra bewakingscamera’s die effectief opgevolgd worden.
7. Herstel van de vertrouwensrelatie met de senioren door politiesteunpunten in seniorencentra en/of het voorzien van een serviceloket voor senioren.
8. Verbeterde slachtofferzorg voor senioren.
9. Gratis technopreventief advies voor alle senioren en standaard toezicht door de politie bij langdurige afwezigheid.
10. Premie voor senioren die willen investeren in een halssnoeralarm of veiligheidsmaatregelen in huis.