Vergiet Europa
Als het over migratie gaat lijkt Europa momenteel meer op een vergiet dan op een fort.
Europa moet weliswaar voorwaarts maar moet ook tegelijkertijd de Europeanen beschermen tegen een overvloed aan immigratie die op termijn zelfs kan leiden tot ‘vervangende migratie’. De demografische evolutie in Europa is immers gekenmerkt door vertraging en veroudering. De bevolking zal in de toekomst trager aangroeien en het aandeel van oudere inwoners zal progressief stijgen. Dit gecombineerd met de nood aan arbeidskrachten, noopt sommige er toe om zonder meer voor immigratie te pleiten.
Toch is er voorzichtigheid geboden, want ondanks het tekort aan arbeidskrachten kampt Europa ook met werkloosheid. Europa moet zich hoeden voor migratie die enkel tot doel heeft een stijging van de loonkosten te vermijden. Van de vele illegalen in de Unie werken er momenteel al een groot deel in het zwarte circuit.
De Europese Unie moet niet enkel een doordacht migratiebeleid voeren, maar ook een stringente asielwetgeving implementeren. Er is nood aan zeer strikte Europese regelgeving aangaande al dan niet reële misbruik van asielprocedures.
Asielzoekers moeten zo veel mogelijk opgevangen worden in de buurlanden van hun thuisland. Zij hebben immers niet enkel recht op hulp, maar ook recht op een toekomst en die kan het best geboden worden in een omgeving en cultuur die het dichts aanleunt bij die van het land van oorsprong.
Laks omgaan met migratiewetgeving en de toepassing ervan werkt bovendien criminaliteit in de hand. Op die manier ontstaan er netwerken voor mensenhandel en –smokkel.
Men moet mijns inziens bovendien ook zeer voorzichtig omspringen met de legale toegang voor migrerende arbeiders, aangezien dit indirect clandestiene immigratie in de hand kan werken daar men de indruk wekt dat de Europese Unie het beloofde land zou zijn.
Mede door het huidige lakse gemeenschappelijke migratie- en asielbeleid van de Europese Unie is de fameuze ‘braindrain’ zorgwekkend geworden in landen die in volle ontwikkeling zijn. Dit heeft aanzienlijke negatieve gevolgen voor de lokale economie. Sommige landen zoals India dragen de lasten voor de opleiding en vorming, maar verliezen deze investering omdat deze mensen massaal emigreren eens zij hun diploma op zak hebben.
Deze meestel zeer ondernemende en gekwalificeerde arbeidskrachten zijn een groot verlies voor de plaatselijke economie aangezien de resultaten van de onderwijsinvesteringen aldus volledig verloren gaan voor het land in kwestie.
Andere landen zoals Congo verliezen ook hun ondernemende en meest intelligente arbeidskrachten die in Europa komen studeren, maar niet meer terugkeren naar hun thuisland.
De Europese Unie moet dus in het migratievraagstuk niet enkel rekening houden met de interne arbeidsmarkt, maar ook met de effecten van het gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid op de landen van oorsprong. Dit vraagt een streng maar rechtvaardig beleid dat rekening houdt met complexe en uiteenlopende economische, sociale, culturele, demografische en politieke situaties.
Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een stringent en transparant Europees immigratiebeleid dat tevens ook inspanningen levert om emigratie uit de landen van oorsprong onaantrekkelijk te maken.