Vlinderakkoord blijkt Strikakkoord
Het Vlaams Belang en in het bijzonder Senator Bart Laeremans reageert bijzonder verheugd op de krachtige en goed onderbouwde reactie van de Orde van Vlaamse Balies (OVB) op het akkoord inzake het gerechtelijk arrondissement. De OVB maakt brandhout van het splitsingsakkoord en doet dit onder meer op basis van de cijfers die wij ter beschikking hebben gesteld. Onze actie van vorige week maandag, waarbij we 2.500 advocaten via mail op de hoogte stelden van de dramatische gevolgen van het Di Rupo-akkoord, heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen.
Het is inderdaad een feit dat de reductie van het aantal Vlaamse magistraten van 33 naar 20% (en van 44 naar 40% bij Koophandel) op geen enkel vlak overeenstemt met het reële werkvolume. Gevolg is dat het aantal Nederlandstalige magistraten volkomen ten onrechte zal worden ingeperkt. Bovendien zal de werklast per magistraat en bijgevolg de gerechtelijke achterstand zodanig toenemen dat de situatie snel onhoudbaar zal worden. De Nederlandstalige rechtsonderhorige zal hiervan het grootste slachtoffer zijn.
Op basis van de definitieve teksten van het justitieel BHV-akkoord blijkt dat er in de drie rechtbanken in totaal 17 Vlaamse magistraten geheel ten onrechte zouden vervangen worden door Franstaligen. Door de splitsing van het parket is er een kleine verbetering aan Nederlandstalige kant, maar in de praktijk is er ook daar vooral een toename van het aantal Franstalige magistraten. Door de huidige taalvereisten blijven er vandaag immers 18 Franstalige vacatures oningevuld. Met het akkoord van Di Rupo wordt het vereiste aantal tweetaligen zodanig beperkt, dat al deze vacatures meteen zullen ingevuld worden.
Intussen beschikken we ook over de actuele cijfers over de griffiediensten. Daaruit blijkt dat de nieuwe regeling (80/20 en 60/40 voor Koophandel) zou leiden tot een daling van het aantal Nederlandstalige griffiebedienden met maar liefst 159. Van de 302 Nederlandstalige personeelsleden zouden er amper 143 overblijven.
Uit de krant De Tijd van vandaag blijkt nu dat de Vlaamse onderhandelaars volkomen verkeerd werden voorgelicht door het Ministerie van Justitie. Het is volslagen onbegrijpelijk dat De Clerck zijn geklungel niet meteen laat rechtzetten en zelfs weigert te erkennen dat hij een fout heeft begaan. Blijkbaar gaat het om een politieke ‘deal’ waar moeilijk nog aan te tornen is. Op de evidente eis van de advocaten om onmiddellijk over te gaan tot een werklastmeting (in plaats van over VIER jaar, met name drie jaar na de inwerkingtreding van het nieuwe systeem), weigert De Clerck in te gaan. We krijgen een gevoel van plaatsvervangende schaamte bij zoveel Vlaamse kruiperigheid.
Het Vlaams Belang treedt ook de andere vaststellingen bij van de Vlaamse advocaten: het akkoord ondergraaft de actuele wetgeving die Halle-Vilvoorde beschouwt als Nederlandstalig gebied. Door de Franstalige rechtbank bevoegd te maken voor de 54 gemeenten van BHV in plaats van de 19 Brusselse (op basis van het model-Maingain!) zetten de Franstaligen een enorme stap vooruit. Dit is een regelrechte dijkbreuk naar de juridische verfransing van heel Halle-Vilvoorde. En de aanwijzing van vijf Franstalige magistraten bij het parket van Halle-Vilvoorde versterkt deze verfransing en is bovendien een flagrante inbreuk op het territorialiteitsbeginsel.
Ook de regeling om automatisch in heel Vlaanderen van taal en rechtbank te kunnen wisselen, is nefast voor de goede rechtsbedeling. Tenslotte komen de drastische afzwakking van de tweetaligheidsvereisten in Brussel en de wettelijke voorrang voor de Franstaligen (altijd een Franstalige procureur en een Franstalige arbeidsauditeur) neer op een zware ondermijning van het tweetalig karakter van Brussel.
Conclusie: veel beter géén hervorming dan wat nu voorligt. De Vlaamse partijen moeten het Di Ruppo-akkoord afwijzen. Het Vlaams Belang roept overigens op om de absurde benaming ‘Vlinderakkoord’ te vervangen door ‘Strikakkoord’, aangezien de Vlamingen overduidelijk gestrikt zijn.