Het eerste Antwerps referendum is een feit.
De Antwerpse gemeenteraad zette gisteren het licht op groen voor het houden van een referendum op zondag 18 oktober.
De Antwerpenaar mag zich in het referendum uitspreken over de vraag of de Antwerpse verkeersknoop het best ontward wordt met de Lange Wapperviaduct van BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel). Voor dit project ligt immers een bouwvergunning voor waarop het Antwerpse stadsbestuur een advies moet geven.
De vzw Ademloos verzamelde de voorbije maanden meer dan 66.000 handtekeningen, voldoende om een referendum over dit thema af te dwingen. Het Vlaams Belang heeft in Antwerpen actief het verzamelen van handtekeningen ondersteund omdat de partij van mening is dat de burger en de verkozenen in dit dossier nog altijd te weinig inbreng hebben gehad. Het Vlaams Belang is dan ook bijzonder tevreden over het feit dat de Antwerpenaren eindelijk zelf hun oordeel mogen geven over dit belangrijke mobiliteitsdossier.
De vraag die voorligt is duidelijk: bent u voor of tegen de Lange Wapperviaduct. Voor alle duidelijkheid: de Lange Wapper is geen brug over de Schelde, maar een soort Vilvoordeviaduct boven de stad. Het Vlaams Belang was van in het begin tegenstander van dit megalomane project.
Het Vlaams Belang pleit al jaren voor het beter benutten en tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel, een betere aansluiting van de Liefkenshoektunnel op de E17 en een volwaardige Noord/Zuid-Singel voor het lokale verkeer in de zate van de Ring. Indien er dan nog nood zou zijn aan een bijkomende Scheldekruising (het Vlaams Belang is daar niet van overtuigd), dan kiest de partij voor een tunnelvariant. Het Arup/Sum-alternatief (een tunnel van 4,3 km dwars onder de oude haven met aantakking op het bestaande Noordelijke wegennet ter hoogte van het Ekerse) vindt het Vlaams Belang alvast een bespreekbaar alternatief. Zeker beter dan de Lange Wapperviaduct boven de stad.
Opvallend in heel dit verhaal is wel het gestuntel van de Antwerpse meerderheidspartijen omtrent dit voor Vlaanderen belangrijke mobiliteitsdossier. Het is hallucinant dat de meerderheid (SP.a – CD&V – N-VA – Open-vld) over een dossier van meer dan 3 miljard euro geen duidelijke en eensgezinde visie heeft. Het woord is nu aan de Antwerpenaar, maar we zijn wel benieuwd naar de houding van de Vlaamse regering. Sp.a enerzijds en CD&V-N-VA anderzijds staan lijnrecht tegenover elkaar.