Europese defensie politiek
Het huidige Europa kent al een lange periode van vrede en politieke stabiliteit.
De veiligheid van de Europese samenleving wordt momenteel echter in gevaar gebracht door dreigingen zoals terrorisme, massavernietigingswapens, nucleaire dreiging, georganiseerde misdaad, maar op lange termijn ook door de achteruitgang van het milieu en slecht bestuur. In een gemondialiseerde wereld wordt het ook steeds moeilijker om onze welvaart veilig te stellen.
Desalniettemin blijft de Europese Unie vasthouden aan een defensie die gestoeld is op het nationaal georiënteerde ‘Koude Oorlog’-logica, terwijl we niet zo zeer nood hebben aan het verdedigen van het eigen grondgebied, maar aan een defensie die vooral buitenlandse opdrachten uitvoert naar aanleiding van internationale instabiliteit en crisissen.
Hierbij neemt het belang van multilateralisme toe aangezien geen enkel land, zelfs niet de V.S., deze veiligheidsproblematiek alleen kan aanpakken.
De NAVO is dan ook onmisbaar en onvervangbaar, maar een eigen Europese defensie kan het nodige evenwicht brengen in de Europees-Amerikaanse relatie. Een militair sterk georganiseerd Europa moet als gelijkwaardige partner de V.S. niet langer noodzakelijk het leiderschap laten. Een gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid gebaseerd op een Europese veiligheidsstrategie is een absolute noodzaak geworden om een antwoord te kunnen bieden op internationale problemen die vragen om crisisbeheer, militaire operaties of solidariteit in geval van terroristische aanslagen op één van de lidstaten.
Het beheer van internationale Europese militaire interventies, de definiëring van een Europese defensie politiek en beleid op basis van observatie van de internationale situatie en de huidige militaire expertise moeten de speerpunten zijn van een gemeenschappelijke Europese benadering van de huidige politieke- en veiligheidsvraagstukken. 
Het Vlaams Belang pleit voor de uitbouw van een Europese defensiemacht en een ver doorgedreven samenwerking tussen de verschillende Europese landen op het vlak van bewapening, militaire technologie, opleiding, organisatie en communicatie.
Europa moet in de toekomst sneller en efficiënter kunnen reageren met een Europese interventiemacht die niet alleen het Europese grondgebied moet beschermen, maar ook humanitaire en militaire opdrachten in het buitenland moet kunnen uitvoeren ter vrijwaring van de Europese leefgemeenschap. 
Een Europese samenwerking op het vlak van defensie vergemakkelijkt niet enkel de gezamenlijke militaire operaties, maar kan tevens de Europese capaciteit verhogen zonder dat de uitgaven moeten stijgen. Het huidige gebrek aan coördinatie in de Europese defensie werkt geld verspilling in de hand. Een vrije Europese Markt voor Defensieuitrustingen is niet alleen een positieve evolutie voor de rationalisering van de ontwikkeling van nieuw materiaal, maar ook voor de Europese economie en het concurrentievermogen in het algemeen.
Innovatiekosten zijn in de defensie-industrie veelal hoog en het is dan ook economisch inefficiënt dat Europese landen hierbij los van elkaar en naast elkaar zouden werken.
Er moet echter over gewaakt worden dat er geen monopolievorming ontstaat waardoor een paar grote bedrijven in enkele grote landen de Europese defensieprogramma’s gaan bepalen. Een échte Europese vrije markt op het vlak van defensie moet ook plaats laten voor KMO’s, die erg flexibel zijn in het introduceren van nieuwe technologieën. 
Elk land in Europa is er dus op het vlak van defensie bij gebaat te erkennen dat we elkaar nodig hebben qua organisatie en productie, maar dit mag niet leiden tot ondoordachte eenzijdige ontwapening van de individuele staten.