Meer koopkracht door netto-loonindexatie
Vandaag beginnen de onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 2009-2010. De financiële en economische crisis die ons land teistert en de daaruit voortvloeiende reeks van bedrijfssluitingen en -herstructureringen zetten heel onze economie onder druk.
Er dienen dan ook dringend maatregelen genomen te worden ter vrijwaring van de koopkracht van de bevolking en tevens voor de versteviging van de concurrentiepositie van onze ondernemingen.
Het omgevingsklimaat van ondernemingen wordt grotendeels mede bepaald door de fiscaliteit. Een competitief en stimulerend fiscaal klimaat is dan ook onontbeerlijk voor zowel de werknemers als werkgevers. De Vlaamse regering deed al een geste via de jobkorting en dit kan een stimulerende factor betekenen bij het komende overleg rond het Interprofessioneel Akkoord. In deze tijden van economische en financiële crisis met hoge inflatie zijn de hoge loonkosten immers bijna onhoudbaar geworden voor de werkgevers. Dit geeft onze bedrijven een extra concurrentienadeel ten opzichte van de ons omringende landen. De loonkostenhandicap voor onze bedrijven moet daarom dringend weggewerkt worden om het huidige concurrentienadeel een halt toe te roepen. Vlaanderen heeft dan ook meer dan ooit nood aan bijkomende lastenverlagingen die ten goede komen aan zowel de werkgevers als de werknemers.
In dit kader acht het Vlaams Belang het onder andere noodzakelijk dat de loonindexering voortaan netto wordt toegepast. Deze maatregel zorgt er tegelijkertijd voor dat de koopkracht van de werknemers stijgt én dat de werkgevers niet nog meer moeten ophoesten voor de schatkist en de sociale zekerheid wanneer zij meer loon uitkeren aan hun werknemers.
Daarnaast zijn vanzelfsprekend nog andere maatregelen nodig. Zo dient er tevens een verlaging te komen van onze vennootschapsbelasting tot op het internationaal competitief niveau. De overheid moet dringend efficiënter leren om te springen met haar middelen. Ook de arbeidsmarkt en bijgevolg het arbeidsrecht moet flexibeler gemaakt worden opdat er een betere inzetbaarheid kan gebeuren van mensen en middelen afhankelijk van de economische noodwendigheden.
Alleen doordachte beleidsinitiatieven kunnen van Vlaanderen opnieuw een internationale topregio maken.