Kernenergie
Sinds eind vorig jaar is in de Senaatcommissie voor Economie en Financiën de bespreking aan de gang van het “Voorstel van resolutie over de toekomst van de kerncentrales voor ‘s lands energiebevoorrading” van senator Freddy Van Gaever en mezelf.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Vlaams Belang tevreden is dat de uitstap uit de kernenergie in 2015 eindelijk ongedaan werd gemaakt. Toch blijft de beslissing van de regering een halfslachtige oplossing: in plaats van de aanbevelingen van het Gemix-rapport te volgen en meteen ook te beslissen de jongere centrales 20 jaar langer open te houden dan voorzien, wordt de integrale kernuitstap nu vastgelegd op 2025. Dat betekent dat de energiebevoorrading op langere termijn nog altijd niet verzekerd is. Een duidelijke keuze pro kernenergie zou niet alleen een nuttig signaal geweest zijn voor het bedrijfsleven, wat voor langdurige stabiliteit en werkgelegenheid had kunnen zorgen, bovendien zou dit zowel voor de consument als de overheid veel voordeliger geweest zijn: met de handhaving van kernenergie tot 2045 zou men het quasi-monopoli van Electrabel veel gemakkelijker kunnen doorbreken (met lagere prijzen tot gevolg) én tegelijk een veel grotere jaarlijkse bijdrage kunnen afdwingen voor de staatskas.
Het Vlaams Belang betreurt bovendien ten zeerste dat de regering twee jaar gewacht heeft met deze beslissing. De conclusies van de Gemix-studie (onvoldoende alternatieven om de sluitingen vanaf 2015 te compenseren) waren de evidentie zelf. Dit dure rapport was alleen maar besteld om de kwestie over de regionale verkiezingen te tillen, zoals Magnette uitdrukkelijk toegaf in de Standaard van 11 september jl. Zuiver electorale motieven hebben ons dus twee jaar tijd doen verliezen. Indien de beslissing was genomen bij het aantreden van de regering, dan had zij de onderhandelingen met Electrabel niet onder tijdsdruk moeten voeren en waren de nefaste fiscale ontduikingstechnieken van Electrabel misschien voorkomen. Door de beslissing uit te stellen tot vlak voor de begrotingsbesprekingen voor 2010-2011, heeft de regering-Van Rompuy zich in een uiterst oncomfortabele onderhandelingspositie gewrongen.
Het Vlaams Belang blijft erbij dat kernenergie ook op lange termijn noodzakelijk zal blijven voor onze energiebevoorrading indien we niet afhankelijk willen blijven van dure fossiele brandstoffen uit onstabiele regimes. We juichen de stimulering van hernieuwbare energiebronnen ten zeerste toe, maar die zullen ook over enkel decennia niet volstaan om de stijgende vraag naar elektriciteit op te vangen. De hoop van Magnette op een dalend elektriciteitsverbruik is immers volslagen ongegrond: de noodzakelijke omschakeling van de transportsector naar aandrijving op elektriciteit en waterstof zal onvermijdelijk moeten leiden tot een sterke verhoging van de productie. Het Vlaams Belang hekelt het gebrek aan termijnvisie in de federale regering. Het is de zoveelste reden waarom de gehele bevoegdheid inzake energie, met inbegrip van de nucleaire sector, naar de gewesten moet overgeheveld worden.
Het Vlaams Belang eist tenslotte duidelijkheid over de financiering van het Myrrha-project in het SCK van Mol, waarmee de kerncentrales van de vierde generatie worden voorbereid. Een belangrijk deel van de opbrengsten die met de opschorting van de uitstap gepaard gaan, moet daarin geïnvesteerd worden.
De volledige tekst van het “Voorstel van resolutie over de toekomst van de kerncentrales voor ‘s lands energiebevoorrading.” vindt u in bijlage en de behandeling ervan via deze link: http://www.senaat.be/www/?MIval=/index_senate&MENUID=11220&LANG=nl&NAME=1474
Lees hier de bijlage.