“Geef overlast geen kans!” – actieplan
Twee jaar geleden gaf de federale regering steden en gemeenten de mogelijkheid om zelf administratieve boetes tot 250 euro uit te schrijven voor kleinere misdrijven die de parketten niet vervolgen. Naast de politieagenten kunnen ook beëdigde ambtenaren GAS-boetes uitschrijven. Antwerpen telt momenteel net geen 150 beëdigde ambtenaren. Vijftig onder hen zijn buurttoezichters, de anderen zijn meestal medewerkers bij ‘stads- en buurtonderhoud’.
Sedert de invoering van de GAS in Antwerpen (juni 2005) werden er in totaal 9687 boetes uitgeschreven (cijfers tot juni 2007). De top drie categorieën zijn: sluikstorten en zwerfvuil (3238 boetes), vandalisme (1320 boetes) en lawaaioverlast (1232 boetes). 9687 uitgeschreven boetes op twee jaar tijd betekent een gemiddelde van 13 boetes per dag. 80% van de boetes wordt uitgeschreven door de politie, 20% door de beëdigde ambtenaren. Opvallend is dat de beëdigde ambtenaren met hun 150 nog geen 3 boetes per dag uitschrijven! Wat het sluikstorten betreft worden door politie en beëdigde ambtenaren samen gemiddeld 4 à 5 boetes per dag uitgeschreven. Pover als men weet dat er dagelijks 12 ton sluikstort en zwerfvuil in Antwerpen wordt gedumpt.
Het reeds betaalde bedrag aan GAS-boetes bedraagt 217 628 euro. Dit is een gemiddelde van 22,5 euro per boete. Ook dat is maar aan de lage kant. In Mechelen bedragen de boetes gemiddeld 60 euro. De wet voorziet dat de boetes tot 250 euro mogen bedragen. Het Vlaams Belang vindt de balans van twee jaar GAS in Antwerpen teleurstellend. Er worden te weinig en te lage GAS-boetes uitgeschreven. Van het doel – namelijk een mentaliteitsverandering teweegbrengen bij de veroorzakers van overlast – is na twee jaar nog niets te merken. Ondanks de aanwerving van tientallen nieuwe beëdigde ambtenaren kan men nauwelijks spreken van een efficiënte en consequente aanpak van overlast en antisociaal gedrag, laat staan van een harde aanpak.
Daarom stelt het Vlaams Belang het actieplan “Geef overlast geen kans!†voor. Bedoeling van het actieplan is het optimaliseren van de GAS en het nemen van enkele bijkomende maatregelen om het samenleven te bevorderen door een consequente en kordate aanpak van de veroorzakers van overlast.
Het actieplan omvat acht maatregelen:
- De optimalisering van GAS: meer boetes en hogere boetes. Een gemiddelde van drie boetes per dag voor 150 beëdigde ambtenaren is te weinig.
- Ouders van overlastjongeren responsabiliseren: ouders van minderjarigen die voor overlast zorgen, moeten op hun verantwoordelijkheid van eerste opvoeder gewezen worden. Desnoods wordt tijdelijk opvoedingsondersteuning geboden.
- Een “respectcontract†voor overlastjongeren: naast de GAS-boetes worden overlastjongeren aangezet om een “respectcontract†te ondertekenen. De jongeren engageren zich hiermee om in de toekomst niet langer voor overlast te zorgen en zich beter te gedragen. De jongere wordt een positieve attitude aangeleerd.
- Snelrecht en werkstraffen voor wie niet vrijwillig meewil: het Vlaams Belang pleit voor de invoering van een Antwerpse snelrechtbank voor het behandelen van straatcriminaliteit, hooliganisme, overlast en antisociaal gedrag. Veroorzakers van overlast die niet via een “respectcontract†op vrijwillige basis tot beter gedrag kunnen overgehaald worden, verschijnen voor de snelrechter. Die kan voorwaarden opleggen om de overlast en het antisociaal gedrag alsnog te stoppen (straatverbod, huisarrest, werkstraf, bijkomende boetes,…). Ook een bijkomende jeugdgevangenis is noodzakelijk voor de harde kern criminele jongeren.
- De Antwerpse stadscode: de invoering van de Antwerpse stadscode (afspraken tussen alle Antwerpenaren en het stadsbestuur over wat kan en niet kan in Antwerpen) moet het samenleven bevorderen. Er wordt duidelijk aan de hand van algemene regels en richtlijnen vastgelegd waaraan iedere Antwerpenaar zich dient te houden.
- De Antwerpse Woonraad: deze raad (actief binnen de sociale huisvestingsmaatschappijen) wordt opgericht met als voornaamste opdracht in samenwerking met het OCMW, de stedelijke diensten en de politie te bemiddelen bij conflicten en om asociale huurders voor een bepaalde periode op te volgen.
- De bevolking wordt aangemoedigd om overlast en antisociaal gedrag te melden. De Blauwe Lijn van de politie fungeert in de toekomst ook als overlastmeldlijn. Dit betekent dat er extra personeel nodig zal zijn om de oproepcentrale te bemannen.
- Vraag naar federale steun: het actieplan kan gedeeltelijk gefinancierd worden met de middelen die de federale regering ter beschikking stelt via de ‘veiligheids- en samenlevingscontracten’. Ook voor de snelrechtbank en de jeugdgevangenis is federale steun nodig.