Astridplein wordt Guido De Moorplein
Plaatsnamen maken deel uit van de lokale cultuur. In tegenstelling tot wat in andere delen van de wereld gebeurt kent West-Europa reële naamgeving waarbij de naam meteen een aanwijzing is van de functie van de plaats of waarbij een meestal overleden medeburger wordt geëerd.
De straatnamen rond het Antwerpse stadspark zijn een merkwaardig bewijs, zij het a contrario, van deze stelling. In het begin van de 20e eeuw plande de stedelijke overheid de bouw van het museum voor schone kunsten in het huidige stadspark, de straten rond dit park kregen bijna allemaal de naam van een Vlaamse schilder de ene al meer bekend dan de andere.
Soms geeft een schokkende gebeurtenis de mogelijkheid om een uiterst verouderde benaming te vervangen door een meer hedendaagse naam met een duidelijke zingeving.
Op 24 juni 2006 overleed Guido De Moor, hij was 54 jaar. Hij werd op lijn 23 van het openbaar vervoer slachtoffer van een “busincident†uitgelokt en uitgevoerd door een zestal agressieve personen van allochtone origine.
Het geweld op het openbaar vervoer in het algemeen en op de personeelsleden in het bijzonder stijgt echt zienderogen, het afschrikwekkend effect van de vaak niet bestaande of onuitgevoerde bestraffing is nihi!
De naam van het “Astridplein†een weinig zeggende benaming, wijzigen in Guido De Moor-plein betekent dan ook niet alleen een eerbetoon aan de overleden dappere man, bezweken onder geweld van allochtonen, maar houdt bovendien een verwijzing in naar het feit dat de Antwerpenaar nooit het aanwenden van bruut geweld zal aanvaarden.
De gemeenteraadsfractie Vlaams Belang-Vlott in de Antwerpse gemeenteraad zal op de eerstvolgende gemeenteraad bij monde van Hugo Coveliers een voorstel indienen om de naam van het Astridplein te wijzigen in Guido De Moorplein.