B-H-V: Minderhedenverdrag maakt problemen groter
Het voorstel van VLD-Kamerlid Luk Van Biesen om het Minderhedenverdrag goed te keuren in ruil voor de splitsing van BHV, is voor Vlaams-Brabant het ergst denkbare scenario. De greep van Brussel op de Rand dreigt nog veel groter worden dan vandaag. Wanneer de Franstaligen zouden erkend worden als “Minderheid†in Vlaanderen in de zin van het verdrag, dan zou dit neerkomen op zowel het uitbreiden van de faciliteiten als het uitsmeren ervan over heel Vlaanderen. Dat uitgerekend Luk Van Biesen, zelf woonachtig in een faciliteitengemeente, dit voorstel lanceert, is dan ook buitengewoon verbijsterend.
In het verleden heeft de VLD zich immers duidelijk afgezet tegen het Franstalige misbruik van dit verdrag. Zowel in het huidige als het vorige Vlaamse regeerakkoord, dat mee onderschreven werd door de VLD, stond uitdrukkelijk gestipuleerd dat de Vlaamse regering zich zou verzetten tegen de goedkeuring van dit verdrag. Alle Vlaamse partijen hebben in het verleden onophoudelijk herhaald dat de Franstaligen in Vlaanderen geen minderheid vormen in de betekenis van dit verdrag.
De rechten die krachtens dit verdrag worden toebedeeld aan minderheid, zijn uitzonderlijk groot: op basis van dit verdrag zouden de Franstaligen overal in Vlaanderen eigen scholen en culturele instellingen mogen oprichten, subsidies eisen voor hun verenigingen, regionale TV-zenders kunnen opstarten en Frans kunnen spreken aan de balies van de gemeentehuizen. De eentaligheid van Vlaanderen zou definitief op de helling gezet worden, zodat we 80 jaar teruggesmeten worden in de tijd. 
De splitsing van de kieskring heeft als enige doel de onrechtmatige aanspraken van Brussel op Vlaams-Brabant te stoppen. Niet om ze exponentieel te doen toenemen.