Dagboek ‘fact-finding mission’ a/d grenzen van EU – Hongarije/Servië
Ássotthalom is een klein stadje op de grens tussen Hongarije en Servië. 5000 inwoners maar wel 122 km2 groot; tweemaal San Marino. Belangrijk is dat het stadje een grens heeft van 22 km en dat door Ássotthalom de M5 loopt, de snelweg tussen Belgrado en Boedapest. Het begon in 2012, vertelt ons de jonge burgemeester en onafhankelijk parlementslid László Toroczkai. Kosovaarse vluchtelingen werden met bussen vanuit Kosovo door de Servische maffia aangevoerd richting de Hongaarse grens. Het merendeel arriveerde in Ássotthalom. Paspoorten en papieren werden vernietigd en de lange tocht richting het beloofde land, Duitsland, kon beginnen. Toen bleek dat Duitsland de Kosovaren niet zou erkennen, stopte de mensensmokkel uit Kosovo. Ondertussen hadden de mensensmokkelaars de weg gevonden en de Balkanroute was een feit.
Meer dan 100.000
Na de Kosovaren volgden de Afrikanen, de Irakezen, de Syriërs en daarna het hele Midden-Oosten. Sinds 2012 trokken in Ássotthalom meer dan 100.000 vluchtelingen voorbij. De bevolking was de overlast meer dan beu. Er werd geplunderd en gestolen; twee vluchtelingenkampen werden in het dorp gevestigd; vluchtelingen kraakten leegstaande huizen en boerderijen; de oogst werd opgegeten door de asielzoekers of simpelweg vernietigd. De burgemeester van Ássotthalom wijst erop dat 83% van de vluchtelingen jonge mannen tussen 18 en 40 jaar zijn. Ze komen in groepen van 50 tot 100, zonder vrouwen en/of kinderen.
‘The fence’
Ten einde raad werd in Ássotthalom een grenswacht/burgerpolitie opgericht. De grenswacht kon hier en daar groepen vluchtelingen tegenhouden, maar veel meer dan een druppel op een hete plaat was het niet. De mythe van de hulpbehoevende asielzoeker werd doorprikt, toen bleek dat geen enkele van de onderschepte asielzoekers zich wou laten registreren in Hongarije. Iedereen wou naar het land van Angela ‘wir-schaffen-das’ Merkel. Nochtans vereist het verdrag van Dublin dat een asielzoeker zich laat registreren in het eerste EU-land waar men arriveert. Vluchtelingen die zich niet laten registreren, zijn illegalen en moeten uitgewezen worden. Dat is precies wat de Hongaarse overheid deed met de bouw van een grenshek: de illegale vreemdelingen de toegang tot het land en Europa ontzeggen. In feite doet Hongarije wat de rest van Europa vertikt: het verdrag van Dublin toepassen.
Het was de burgemeester van Ássotthalom die het idee van een grenshek, zeg maar ‘The fence’, bedacht. De Fidesz-regering van Orban was eerst geen voorstander van een hek aan de grens. ‘Europa zou er nooit mee akkoord gaan’, liet de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken weten. Twee maanden later werd toch begonnen met ‘The fence’. Ondertussen staat het grenshek er en wordt bewaakt door de Visegrád-landen, Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië. Het resultaat is simpel. Voor het grenshek werd Hongarije dagelijks overrompeld door duizenden vluchtelingen (zie diagram) en na het grenshek stopte de stroom aan illegalen direct.