Europese verkiezingen: Tijd voor plan D
Volgend jaar in juni vinden de 7de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In ons land is het verplicht om deel te nemen aan deze verkiezing, maar dat is niet in alle Europese landen zo. De geloofwaardigheid van de uitslag van de Europese verkiezingen is dan ook in grote mate afhankelijk van de opkomst en er is heel wat reden tot ongerustheid. Men kan zich afvragen wat de democratische legitimiteit is van een Europese Unie die verkozen is door landen waarin minder dan 50% van de kiezers deelneemt aan de verkiezingen.
Men kan momenteel terecht stellen dat de Europese Unie niet democratisch is in de traditionele zin van het woord en dat het Europese parlement geen echte macht heeft. Er is dringend een debat nodig met de burger over het Europese beleid en de toekomst om de democratische legitimiteit van de Europese instellingen te kunnen waarborgen. Het Verdrag van Lissabon heeft de wil in zich om de representatieve democratie te verhogen, meer macht te geven aan het Europese Parlement en de nationale parlementleden een stem te geven, maar dit zal onvoldoende blijken. De Europese Commissie heeft immers de slechte reputatie bureaucratisch en autoritair samengesteld te zijn.
Momenteel wordt er over het voorzitterschap van de Commissie beslist door staatshoofden en regeringsleiders die in een soort pauselijk conclaaf bijeenkomen. De Commissievoorzitter wordt zo als het ware de paus van een Europese rechtsreligie in plaats van een democratische vertegenwoordiger van de Europeaan. Dit is een uitwas van een Europese belissingstechniek die de Europese burger helemaal niet kan appreciëren en dus moet er dringend nagedacht worden over de verdere democratische toekomst van de Unie. Momenteel heeft de stem van de kiezer zo goed als geen invloed op de manier waarop Europa wordt bestuurd. Het plan D voor meer Democratie, Debat en Dialoog moet in praktijk omgezet worden door bijvoorbeeld partijen vóór de verkiezingen te laten duidelijk maken wie hun kandidaat-Commissievoorzitter zal zijn. Deze pragmatische politieke sprong kan ervoor zorgen dat de burgers zich meer betrokken voelen en minder blind moeten stemmen, omdat het de Europese verkiezingen een menselijker gelaat geeft.
Nationale politieke partijen hebben de neiging de Europese verkiezingen stiefmoederlijk te behandelen. De Europese dimensie is veelal erg summier opgenomen in de verkiezingsprogramma’s. Het Vlaams Belang is zich echter bewust van het feit dat wil men als onafhankelijk Vlaanderen ooit internationale erkenning krijgen, wij dringend bewuster moeten worden van onze Vlaamse rechten maar ook plichten binnen Europa. Met het oog op de Europese verkiezingen en het verwerven van onze rechtmatige plaats in Europa voorzien we een specifiek Europacongres in het ICC te Gent op 1 maart 2009.