In de Kamer werd vorige week het wetsontwerp gestemd tot wijziging van het organiek statuut van de Nationale Bank van België (Kamer, Doc. 52/1793). Dit wetsontwerp kreeg wat kritiek van de privé-aandeelhouders, onder meer omdat het initiatief tot stand kwam zonder dat zij of hun vertegenwoordigers hierover werden geraadpleegd. Het wetsontwerp komt erop neer dat de staat zich opnieuw een extra deel van de opbrengsten toe-eigent en het winstaandeel van de privé-aandeelhouders hiermee systematisch reduceert. De overheid ontving de voorbije tien jaar meer dan 12 miljard euro van de NBB terwijl de andere aandeelhouders, die uitgerekend een even grote participatie hebben en dus evenveel risico lopen, het moeten stellen met ongeveer 140 miljoen euro. Dit is nagenoeg 1/100.
 
De Kamerleden van het Vlaams Belang hebben van bij de aanvang van de besprekingen in de commissie Financiën gevraagd om eerst de minderheidsaandeelhouders te horen. Dit voorstel werd echter door CD&V, Open VLD, MR, CDH en PS weggestemd. Ook in de plenaire vergadering werd dit ontwerp, ondanks de ingediende amendementen en massaal protest van de privé-aandeelhouders, ongewijzigd goedgekeurd.
 
De senatoren van Vlaams Belang, Lijst Dedecker, N-VA, FN, SLP en de onafhankelijk senator Anne-Marie Lizin hebben vervolgens getracht het ontwerp te evoceren naar de Senaat, maar kwamen met veertien handtekeningen één handtekening tekort. Groen!-Ecolo weigerde de noodzakelijke handtekening te leveren, omdat… het Vlaams Belang mee had ondertekend. Gevolg: het wetsontwerp wordt binnenkort – dankzij het fundamentalisme van Groen! en Ecolo – van kracht. Terwijl de meerderheid in de Senaat systematisch zelf ontwerpen evoceert, geeft de meerderheid, ongetwijfeld onder druk van de regering, deze keer forfait. Zij kunnen daarbij dankbaar rekenen op de steun van Groen! en Ecolo. De minderheidsaandeelhouders zullen het hen niet in dank afnemen…