Federatie Brussel – Wallonië: kloof wordt steeds dieper
Het Vlaams Belang verwerpt met klem de idee van een soort “federatie†tussen het Brussels gewest en het Waals gewest, zoals gelanceerd door de ministers-president Picqué en Demotte.
Met hun voorstellen wordt de institutionele discussie in alle klaarheid gesteld: waar de Vlaamse traditionele partijen altijd gesteld hebben dat dit land moet opgebouwd worden vanuit de twee grote gemeenschappen, kiezen Picqué en Demotte resoluut voor een België, opgebouwd vanuit de drie gewesten. Hun inleiding is wat dat betreft zeer duidelijk: “De gewesten vertalen het Waalse en Brusselse concept van federalismeâ€. Dit is nefast voor Vlaanderen, omdat op dat ogenblik de vrees van de twee-tegen-één-situatie binnen het Belgisch kader bittere realiteit wordt. Die vrees is trouwens altijd de reden geweest waarom de Vlaamse Beweging zich afzette tegen de oprichting van het Brussels gewest.
Picqué en Demotte gaan bijzonder ver. In hun voorstel willen zij én één parlement met eigen bevoegdheden en één “federatieregeringâ€, bestaande uit de Waalse gewestministers en de Franstalige ministers van de Brusselse gewestregering. Brussel zou daarbij een volwaardig gewest worden. Het is bijzonder aanmatigend van de minister-president van het de Brusselse gewestregering, dat hij dit idee lanceert zonder de Vlaamse partijen die deel uitmaken van zijn regering, ook maar te kennen. Het zegt genoeg over de minachting die ten aanzien van de Vlaamse ministers in de Brusselse gewestregering bestaat. Wat is nog hun plaats in die voorgestelde constructie? Geen blijkbaar, tenzij de rol van verwaarloosbare creaturen.
Het Vlaams Belang herhaalt dat Brussel meer belang heeft bij een sterke alliantie met Vlaanderen dan met een tegennatuurlijke coalitie met Wallonië. Hoewel Vlaanderen dit model resoluut moet afwijzen, heeft het voorstel wel het voordeel van de duidelijkheid: nooit is zo duidelijk geworden dat Nederlandstaligen en Franstaligen fundamenteel anders denken over de inrichting van deze staat.