Klimaatminister Magnette toont weinig respect voor het milieu
Eind dit jaar gaat in het Zuid-Afrikaanse Durban de 17de VN klimaatconferentie door. Dit multilaterale overleg, met een hoge ecologische voetafdruk aangezien honderden landen delegaties laten afreizen naar deze bijeenkomst, zal ook dit jaar niet meteen nuttig blijken voor het klimaat.
De opwarming van de aarde onder de ‘riskante’ 2°C houden is op zich een lovenswaardige doelstelling, maar kan enkel op basis van een evenwichtige relatie tussen mens en milieu zonder dat de economie of de wetenschap gekortwiekt wordt. De VN-klimaatconferenties miskennen op schandelijke wijze de belangrijkste partner hierin, de natuur.
Deze megaconferenties in veelal niet-duurzaam ontwikkelde paradijselijke oorden hebben in het verleden reeds bewezen niet meer te zijn dan een ‘greenwashing’-koehandel. Buiten de conferentie in het Japanse Kyoto (1997) is geen enkele klimaatconferentie uitgemond in een eerlijk, rechtvaardig, ambitieus en wettelijk bindend akkoord. Bovendien zijn de landen die het onuitvoerbare Kyotoprotocol ondertekenden slechts verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot van CO2. Grote vervuilers als de V.S., Canada, Rusland en China voelen zich hoegenaamd niet geremd.
Minister van Klimaat en Energie bevestigde aan senator Anke Van dermeersch dat de voorbije VN-conferentie te Mexico geen concrete resultaten opleverde, maar enkel de redding betekende van het multilateraal overleg aangezien met een groen klimaat-ontwikkelingshulpfonds van 100 miljard dollar het vertrouwen hersteld werd tussen de industrie- en arme landen. Men zou voor minder zwichten!
Aldus werd het multilaterale overleg met annex klimaatfestival in de bijhorende ‘Climate Change Village’, die jaarlijks zijn tenten opslaat in een ander oord, gered, maar allerminst het milieu of klimaat. De bureaucratisch monster, zonder vaste vergaderplaats, reist verder de wereld rond zonder afslankingen noch beperking van de delegaties.
De klimaathype wordt eind dit jaar verder gezet in Zuid-Afrika met opnieuw, zo kan senator Anke Van dermeersch afleiden uit de antwoorden van minister Magnette op haar sceptische vragen, een zeer uitgebreide Belgische delegatie waaronder de vier voor klimaatbevoegde ministers die dit landje telt. Nu maar hopen dat China niet op het idee komt om in verhouding tot haar bevolkingsaantal niet evenveel ministers en delegatieleden mee te zenden als België.