Politieke rechtspraak leidt tot nog meer asielzoekers
De veroordeling van de Belgische overheid door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens het doorverwijzen van een Afghaanse asielzoeker naar Griekenland maakt elk ernstig asielbeleid onmogelijk.
De Afghaan in kwestie betrad de Europese Unie begin 2008 in Griekenland. Volgens de Europese Dublin II-regels moet het land waar de asielzoeker de Europese Unie binnenkwam, de aanvraag behandelen. Dublin II is van groot belang om asiel-shopping tegen te gaan (onder meer het aanvragen van asiel in verschillende lidstaten) en om de landen te responsabiliseren die op een lakse manier omspringen met de bewaking van de EU-buitengrenzen. Zonder Dublin II kan in Europa, gezien het wegvallen van de controles aan de binnengrenzen, geen efficiënt asielbeleid gevoerd worden.
Met hun uitspraak dat asielzoekers niet naar Griekenland mogen teruggestuurd worden wegens vermeende Griekse tekortkomingen in de behandeling van asieldossiers, zetten de rechters van het EHRM het hele systeem van Dublin II op de helling. Griekenland is (door de ligging naast Turkije) het belangrijkste Europese toegangsland voor illegalen en onrechtmatige vluchtelingen. Door de lichtzinnige uitspraak van de EHRM-rechters in Straatsburg zullen er nog meer toestromen en verder reizen naar andere lidstaten, waaronder het “ruimhartige” België.
De rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ontpoppen zich steeds meer als niet-verkozen politieke activisten die aan niemand verantwoording moeten afleggen. Zij maken elke effectief immigratie- en asielbeleid van de lidstaten onmogelijk.
Het Vlaams Belang roept op tot een dringend debat over deze kwestie.