Vlamingen dubbel zoveel geflitst
In Vlaanderen worden vier maal meer snelheidsovertrovertredingen vastgesteld dan in ed Wallonië. Dat blijkt uit het antwoorhet antwd van justitieminister Annemie Turtelboom (Open (Open
Vld) op een vrVaag van Vlaams Belang-senator AnkAnke e Van dermeersch (foto).
De meeste Vlamingen zijn er al langerDe me van oan overtuigd dat er in Vlaanderen méér snelheidscontrméér oles zijn dan in Wallonië en daallt Vlamingen derhalvhalve vaker beboet worden. Maar is dais d t ook zo? Het antwoord is ja. Dat weten we nu na het antwoord van minister vaan Justitie Annemie Tmurtelboom op vragen van AnkAe Van dermeersch.
In 2010 (het laatste jaar waarvoor de cijfers volledig zijn) wzijn) werden vdoor heel België 2.796.270 ssnelheidsonelheidsvertredingen vastgesteld en bebeboet door midboet ddel van onmiddellijke inning. In de tainning. Inbel ziet u dat dit in Vlaandederreen vier kn vie eer meer is dan in Wallonië.
Dit cijfer moet men wel enigszins relativeren, omdat er in 2010 ook bijna eens zoveel Vlamingen dan Walen waren. Wanneer men daar rekening mee houdt, dan blijft het zo dat er in Vlaanderen ruim 65% meer snelheidsovertredingen worden vastgesteld en beboet. De verklaring daarvoor kennen we niet. Anke Van dermeersch wilde van minister Turtelboom namelijk ook weten hoeveel snelheidscontroles er werden verricht in 2010 en in welk gewest die plaatsvonden. Maar die cijfers heeft minister Turtelboom niet. De meest voor de hand liggende verklaring is dat er in Vlaanderen beduidend meer onbemande flitspalen staan en dat Vlamingen daardoor ook sneller gesnapt worden.
Gezien er meer snelheidsovertredingen worden vastgesteld in Vlaanderen, is het ook logisch dat Vlamingen vaker beboet worden. Maar hoewel de Vlamingen verantwoordelijk zijn voor 76,43% van de inbreuken, draaien ze slechts voor 71,41% van de boetes op. In Wallonië is dat omgekeerd. Dat betekent dat de boetes in Wallonië gemiddeld gesproken iets hoger liggen.
De voor de hand liggende verklaring hiervoor is dat het verkeer op de Waalse autowegen minder druk is, dat dit uitnodigt tot sneller rijden en dat dit bij vaststelling van overtreding leidt tot een hogere boete.
Een analyse van de onmiddellijke inningen leerde Anke Van dermeersch ook nog dat Vlamingen niet alleen meer boetes krijgen, maar dat ze ook betere betalers zijn van die boetes.
© 2012 Concentra
Artikelinformatie
Datum publicatie: 09 mei 2012
Bron: Het Belang van Limburg
Editie:
Pagina: 4
Aantal woorden: 381
Auteur: Eric DONCKIER