Lat ligt nu wel bijzonder laag en mijlenver van de resoluties van het Vlaams parlement
Dat Groen! en SP.a volmondig “ja†zouden zeggen tegen bemiddelaar Vande Lanotte, is weinig verrassend. Er is nochtans voldoende munitie om de nota te bestoken. De nota legt de lat wel bijzonder laag.
° Inzake politieke vernieuwing is het voorstel om vanaf 2014 alle verkiezingen opnieuw te laten samenvallen funest. In geen enkel (con)federaal land is dit het geval. Hiermee wordt de dynamiek die kan ontstaan door verschillende meerderheden op verschillende beleidsniveaus, definitief gefnuikt. Dit druist volledig in tegen de autonomie die Vlaanderen verworven heeft. Het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering worden op die manier opnieuw gedegradeerd tot een afkooksel van het federale niveau.
° Inzake de bevoegdheden gaat het eveneens om een mager beestje, zeker wanneer men de sociale zekerheid bekijkt. De regelgeving inzake kinderbijslagen blijft federaal. Wat de gezondheidszorg betreft, gaat het om bevoegdheden die grosso modo in het verlengde liggen van de huidige bevoegdheidsverdeling. Bovendien gaat het om nauwelijks 8% van het totaal van de middelen die in de gezondheidszorg omgaan. Dat is 92% verwijderd van het bedrag dat vooropgesteld werd in de Vlaamse resoluties. Daarin werd immers gepleit voor de volledige overheveling van de gezondheidszorg, inclusief de financierings- en normeringsbevoegdheid.
Ook wat het tewerkstellingsbeleid betreft, blijft de regelgeving federaal. Waar in de nota-De Wever nog sprake was van een financiële responsabilisering over een termijn van tien jaar, is ook die weggevallen en vervangen door een vage “financiële bonusâ€. Inzake justitie is het voorstel uit de nota-De Wever, waarbij de organisatie en de werking van de rechtbanken van eerste en tweede aanleg aan de gemeenschappen werd toevertrouwd, volledig verdwenen.
° Voor Brussel is Vande Lanotte financieel wel bijzonder gul geweest. Cruciaal is hier bovendien de mogelijkheid voor het indienen van tweetalige lijsten. Indien zulks gebeurt, is het gewoonweg afgelopen met de gegarandeerde vertegenwoordiging van de Brusselse Vlamingen. Of is dat net de bedoeling?
° Over de voorstellen inzake Brussel-Halle-Vilvoorde hebben we gisteren reeds gecommuniceerd. Er komt geen apparentering tussen de Vlaams-Brabantse en Vlaams-Brusselse lijsten. Het inschrijvingsrecht komt er, de omzendbrief-Peeters wordt fel afgezwakt, de verboden maar toch gebruikte taalaanhorigheid in de bevolkingsregisters worden geregulariseerd, en de Vlaamse Kamer van de Raad van State wordt bedankt voor bewezen diensten en vervangen door het paritair samengesteld Grondwettelijk Hof. Tot daar het principe “onverwijld en zonder prijs splitsenâ€. We nemen dan ook aan dat het de N-VA niet menens was toen zij talloze keren van op de Kamertribune stond te peroreren dat de splitsingsvoorstellen bij hoogdringendheid geagendeerd en gestemd dienden te worden.
° De fiscale autonomie wordt beperkt tot de gewesten. De gemeenschappen blijven via het vermaledijde dotatiesysteem gefinancierd. Maar ook de gewestelijke fiscale autonomie is beperkt. De Vlaamse resoluties pleitten voor de volledige overheveling van de personenbelasting naar de deelstaten. In juni 2008 pleitte de CD&V voor een overheveling van 80%, in de nota-De Wever ging het nog over 45%, in de nota-Vande Lanotte gaat het nog over 25%. Men krijgt stilaan de indruk dat hier tapijtenmarchanten aan de slag zijn geweest. Een al dan niet gedeeltelijke overheveling van de vennootschapsbelasting, zoals niet lang geleden nog terecht bepleit door N-VA-minister Muyters, is al helemaal niet meer aan de orde.
Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de nota-Vande Lanotte geen basis kan vormen om verder te onderhandelen. Het is een veredelde “bric-à -brac†die op de meest cruciale punten de toets van de resoluties van het Vlaams Parlement niet kan doorstaan en dus niet anders dan een zware onvoldoende kan meekrijgen. Men kan de lat zo laag leggen dat ze op de grond ligt. Dat is nu het geval. Het Vlaams Belang roept daarom de CD&V en de N-VA op deze nota te verwerpen. Hetzij uit respect voor het Vlaams regeerakkoord, hetzij uit respect voor het eigen verkiezingsprogramma.