Antwerpen is geen vrijhaven voor illegalen !
De UDEP (Unie van Mensen zonder papieren) startte vandaag een nieuwe reeks bezettingen door illegalen. Onder meer het ACW, de Universiteit Antwerpen en de Karel de Grote Hogeschool hebben al toegezegd mee te zullen werken en lokalen ter beschikking te stellen van illegalen om hun acties te voeren. Verschillende organisaties hebben een tijdelijk samenwerkingsverband gevormd om de UDEP bij de bezettingen te ondersteunen. Onder het motto “Antwaarps Asiel II†wordt gepleit voor een algemene regularisatie en soepelere regularisatiecriteria.
Het Vlaams Belang verzet zich met klem tegen deze nieuwe bezettingen. Het Vlaams Belang rekent er op dat de burgemeester hard tegen de bezettingen zal optreden. De lakse houding van de burgemeester n.a.v. de kerkbezettingen op Antwerps grondgebied hebben Antwerpen nog meer geprofileerd als een veilige thuishaven voor illegalen. De burgemeester moet deze keer een krachtig signaal geven dat in Antwerpen dergelijke bezettingen niet gedoogd worden en dat Antwerpen geen vrijhaven mag zijn voor illegaliteit.
Het is onbegrijpelijk dat organisaties en instellingen zoals ACW en de Universiteit Antwerpen hun medewerking verlenen aan dergelijke acties. Illegaliteit is een misdrijf; artikel 77 van de Vreemdelingenwet van 1980 zegt dat men het verblijf van illegalen niet mag vergemakkelijken. De burgemeester moet de wet laten toepassen.
Het in stand houden van een parallelle illegale samenleving heeft als gevolg dat vele wijken van de stad verpauperen en haast onleefbaar worden. De aanwezigheid van minstens 25.000 illegalen in Antwerpen kost de overheid bovendien handenvol geld. Het Antwerps OCMW betaalde in 2008 voor dringende medische hulp aan illegalen 5.736.956 euro, een stijging met 500.000 euro t.o.v. het jaar voordien. Het ging in totaal om 3.064 goedgekeurde dossiers. Uiteindelijk wordt deze kost door de federale overheid teruggestort. Het OCMW heeft 25 maatschappelijk werkers in dienst (sociaal centrum Plein) die instaan voor de opvang en begeleiding van illegalen. Kostprijs: 26 miljoen euro. Deze kost is wel volledig ten laste van het Antwerps OCMW. Bovendien moet er nog rekening gehouden worden met de kost van de schoolgaande kinderen van illegalen. Het stadsbestuur weigert hierover echter cijfers vrij te geven.
46,3% van de Antwerpse OCMW-steuntrekkers zijn geregulariseerden en asielzoekers (zie voor meer info: http://www.filipdewinter.be/niet-enkel-crisis-maar-onophoudelijke-toestroom-nieuwe-immigranten-is-oorzaak-van-stijging-aantal-leefloontrekkers-en-werkdruk-bij-ocmw-personeel).
We zijn in ons land inzake illegaliteit in een vicieuze cirkel terecht gekomen. De eerste regularisatiegolf van januari 2001 heeft een nieuwe, massale immigratiegolf teweeggebracht. Net als in 2001 wordt ons land opnieuw geconfronteerd met een parallelle, illegale samenleving waardoor de roep naar een tweede algemene regularisatiegolf opnieuw toeneemt. Deze vicieuze cirkel kan enkel doorbroken worden door een actieve opsporing van illegalen en door een effectief repatriëringsbeleid. Het Vlaams Belang kiest dan ook resoluut voor deze optie.
Het Vlaams Belang zal de Antwerpenaren overtuigen van het belang van een waterdichte immigratiestop, van strenge regels inzake gezinshereniging en huwelijksmigratie, en van een actieve opsporing en repatriëring van illegalen om op lange termijn nieuwe immigratiegolven in te perken en de stad Vlaams en leefbaar te houden.