CD&V neemt bocht in belangenconflict B-H-V
Vanochtend formuleerde de Senaatcommissie Institutionele Hervormingen een advies inzake het belangenconflict dat de COCOF instelde tegen de splitsingsvoorstellen rond Brussel-Halle-Vilvoorde.
De tekst van de meerderheid stelt dat de Senaat vaststelt dat het zoeken naar een oplossing “samenloopt met de onderhandelingen tot institutionele hervormingenâ€. Dit betekent dat de meerderheid van de Senaat stelt dat enkel een onderhandelde oplossing over B-H-V mogelijk is.
Dit gaat lijnrecht in tegen het standpunt van de Vlaamse regering en de Vlaamse meerderheidpartijen, die beweerden dat over B-H-V niet meer onderhandeld wordt en dat de normale parlementaire procedure zijn beslag moet krijgen. Nadat de CD&V al maanden meewerkt aan het op de lange baan schuiven van dit dossier, neemt de CD&V vandaag ook inhoudelijk een bocht van 180 graden. De partij zet zich vandaag volkomen op de lijn van de Franstaligen, die altijd hebben gesteld dat alleen een onderhandelde oplossing over B-H-V – met de nodige toegevingen – mogelijk is.
Het principe “onverwijld splitsen zonder prijsâ€, dat in het Vlaams regeerakkoord staat, is daarmee definitief naar de prullenmand verwezen.
Het tweede belangenconflict over het onderwijs in de faciliteitengemeenten is bovendien alweer verdaagd. Ook hier werkt de CD&V bewust mee aan vertragingsmanoeuvres.
Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de CD&V haar geloofwaardigheid nu wel voorgoed heeft verloren.