De splitsing van BHV zal altijd onvoldoende zijn
De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) is in strijd is met het grondwettelijk discriminatieverbod en dient daarom gesplitst te worden. Enkel BHV splitsen is echter onvoldoende omdat dit in feite een uitbreiding zal betekenen van de mogelijkheden van Franstaligen om kiezers te werven in Vlaanderen.
Momenteel bestaan er immers naast de provinciale kieskringen (Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg) de kieskring BHV en de kieskring Leuven. De kieskring BHV bestaat uit de 8 Brusselse kieskantons en 6 kieskantons met een dertigtal gemeenten uit Halle-Vilvoorde (H-V). Voor de kieskring BHV kunnen de Franstalige kopstukken uit Brussel dus volop stemmen binnenrijven in H-V omdat de kandidatenlijsten voor Brussel dezelfde zijn als die voor H-V.
Voor de Senaat en Europees parlement bestaat er dus momenteel een Vlaamse kieskring, zijnde de Vlaamse provincies zonder H-V met Vlaamse partijen, een Waalse kieskring, zijnde de Waalse provincies met Waalse partijen en een kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde met Vlaamse en Waalse partijen. Anderstalige partijen kunnen wel in het andere landsgedeelte opkomen, maar daar is geen lijstverbinding of wat dan ook. Het Vlaams Belang is zo bijvoorbeeld bij de vorige verkiezingen al opgekomen met een lijst in Waals-Brabant en Henegouwen.
Voor de Kamer: zijn er provinciale kieskringen, en de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde, Leuven, en Nijvel, waarbij er lijstenverbindingen kunnen worden gevormd tussen BHV-Leuven enerzijds en BHV-Nijvel anderzijds.
Bij de splitsing van BHV zou er een kieskring Vlaams-Brabant opgericht worden naast een kieskring Brussel. De kieskring Vlaams-Brabant zou dan bestaan uit Halle-Vilvoorde samen met Leuven. Er zou wel een lijstverbinding of apparentering mogelijk zijn tussen Brussel enerzijds Vlaams-Brabant anderzijds. Dat wil zeggen dat de Franstaligen een lijst kunnen indienen in Brussel en een aparte lijst in Vlaams-Brabant (bijvoorbeel Union des francophones) en dan kunnen deze een lijstverbinding vormen om zo de reststemmen/restzetels binnen te halen. Zo hebben de Franstalig politici er dus toch nog belang bij in Vlaams-Brabant een lijst in te dienen en te trachten er zoveel mogelijk stemmen te halen, omdat dit hun kansen verhoogt op meer zetels in Kamer en Senaat.
Bovendien houdt dit in feite ook een uitbreiding van de mogelijkheden in voor de Franstaligen doordat zij nu ook in Leuven belang hebben om op te komen.
In die zin maakt dit dus een splitsing van BHV voor een stuk ongedaan en breidt zelfs de mogelijkheid voor Franstaligen om kiezers te werven in Vlaanderen uit tot Leuven. De enige oplossing is dus diegene die het Vlaams Belang vooropstelt, nl. de splitsing van alles.