N-VA zet diversiteitsbeleid vrolijk verder
Uit een zogenaamde ‘diversiteitsscan’ van de Vlaamse diversiteitsambtenaar blijkt dat het aandeel allochtonen en mensen met een handicap in het personeelsbestand van de Vlaamse overheid maar niet wil stijgen.
Volgens de eigen doelstellingen van de Vlaamse regering zou 1 op 10 ambtenaren een allochtone afkomst moeten hebben en zou drie procent iemand met een handicap moete zijn. De werkelijke cijfers liggen echter heel wat lager.
Dat er zo weinig allochtonen voor de Vlaamse overheid werken, kan de Vlaamse regering zeker niet ten laste worden gelegd. Bijna 10 jaar is er nu al een dienst exclusief bezig met het ‘divers’ maken van het Vlaamse personeelsbestand. Elke afdeling van de Vlaamse overheid beschikt bovendien over een zogenaamde ‘diversiteitsambtenaar’. Ten overvloede bestaat er een systeem van consulenten die speciaal op zoek gaan naar allochtone kandidaten. En bovendien besliste Geert Bourgeois tijdens de vorige legislatuur – in zijn hoedanigheid van minister van Binnenlands Bestuur – dat bij sollicitatieproeven bij gelijke examenresultaten een allochtoon voorrang moet krijgen bij aanwerving.
Vlaams Parlement
Wie krijgt dan wel de zwarte piet toegeschoven? Dat blijken volgen de Vlaamse diversiteitsambtenaar nu “de leidinggevenden” te zijn die te weinig inspanningen zouden doen om extra allochtonen aan te trekken. De oplossing volgens diezelfde diversiteitsambtenaar? Quota: voortaan zouden er “van de 10 aanwervingen 3 personen uit de kansengroepen moeten komen”.
De kwestie kwam woensdag aan bod tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. Niet onverwacht bleek zowat elke fractie met uitzondering van het Vlaams Belang van oordeel dat er nog steeds … te weinig inspanningen gebeuren. Zo ook de Minister Homans (N-VA). Zij was van oordeel dat er een “globaal plan” moest worden uitgewerkt. Volgens haar moesten er maatregelen genomen worden om het systeem van de diversiteitsconsulenten “nog beter te laten functioneren”.
Containerbegrip
Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch liet in haar tussenkomst weten dat “ze zich kant tegen het politiekcorrecte jargon dat door de Vlaamse regering wordt gehanteerd.” “De problematiek van de aanwervingen van allochtonen enerzijds en van die van gehandicapten anderzijds zijn twee totaal verschillende zaken. Ik ben er dus geen voorstander van het gebruik van misplaatste containerbegrip ‘diversiteit’”, liet ze weten.
Anke zei verder dat ze “voor wat betreft de aanwerving van mensen met een handicap zeker voorstander is van een quotasysteem dat de Vlaamse overheid zichzelf zou opleggen.” “Voor wat bereft de allochtonen, zijn wij echter tegen de voorrang die gegeven wordt”, voegde ze eraan toe. Wanneer blijkt dat het aantal allochtonen in overheidsdienst ondanks alle inspanningen niet verhoogt dan maakt men inderdaad beter korte metten met al die diversiteitsscans, diversiteitsambtenaren, diversiteitsconsulenten, diversiteitsscans en tutti quanti. Uiteindelijk komen al deze initiatieven die pakken geld en energie opslorpen immers neer op een vorm van discriminatie van de Vlaamse sollicitanten. Weer iets waar de Vlaamse regering op zou kunnen besparen.