Oosterweeldossier
Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch ondervroeg vandaag de heer Weyts, minister van mobiliteit en openbare werken over het Oosterweeldossier.
Anke Van dermeersch: "Antwerpenaren zijn het beu om in de file te staan. Er moet nu concreet actie ondernomen worden door de minister en niet enkel in de vorm van bijkomende studies."
Anke Van dermeersch kloeg in de bevoegde commissie aan dat ze de resultaten van de studie door een Nederlands studiebureau in opdracht van de BAM vandaag moest vernemen via de media. Bovendien werd in deze studie slechts de overkapping bestudeerd van de Oosterweelverbinding en niet van eventuele alternatieve tracés.
In december 2011 vroeg de actiegroep stRaten-generaal expliciet bij kennisgeving van het plan-MER Oosterweelverbinding dat het Meccanotracé zou worden bestudeerd in combinatie met een overkapping van de Antwerpse ring tussen Merksem (Groenendaallaan) en Berchem (station). De vraag werd genegeerd tijdens het plan-MER-onderzoek. Maar nu komt BAM nà het plan-MER-onderzoek doodleuk met een studie die deze overkapping wel onderzoekt enkel in combinatie met het eigen project.
Anke Van dermeersch wees de minister er op dat een technische, juridische, verkeerskundige (veiligheid + compatibiliteit met Ringland), ruimtelijke en financiële vergelijking tussen het overkappen met Oosterweel of met alternatieven hoogst nodig is.
Het is duidelijk dat het plan-MER Oosterweelverbinding, procedureel een vereist document is bij het tot stand komen van het ontwerp-GRUP Oosterweelverbinding, onvolledig is moet worden geconstateerd dat tijdens dit openbaar onderzoek over het ontwerp-GRUP bepaalde relevante informatie niet is voorgelegd.  
De vragen van Anke Van dermeersch omtrent de PPS constructie en de opmerkingen van Europa met betrekking tot de financiering van de mobiliteitswerken bleven onbeantwoord. Nochtans werden deze voorzienbare problemen reeds door voormalig Vlaams parlementslid en huidig kamerlid Jan Penris voorspeld in 2012 bij de wijziging van het BAM-decreet. Het Vlaams Belang stemde toen al tegen omdat onder meer de borgstelingen hierin vervat dus de huidige problemen zouden veroorzaken.
Anke Van dermeersch heeft bij de minister de gedetailleerde studie opgevraagd evenals de lijst van concrete maatregelen die de minister dit en komend jaar zal nemen. "Antwerpenaren zijn het beu om in de file te staan. Er moet nu concreet actie ondernomen worden door de minister en niet enkel in de vorm van bijkomende studies."