Personeelstekort bij de federale politie
In Knack van 20 oktober 2010 maakten veiligheidsexpert Brice De Ruyver en de voorzitter van de Federale Politieraad, Willy Bruggeman, een analyse van de politiehervorming zoals die zich nu op het terrein voordoet. Vooral de problemen bij de federale politie werden aangeraakt.
Volgens de experts is het grootste knelpunt bij de federale politie de financiële toestand, die zonder meer dramatisch genoemd wordt. Er wordt letterlijk gesteld dat de federale politie “operationeel bijna failliet” is. Een en ander zorgt ervoor dat het personeelstekort eind volgend jaar ruim 7 procent of maar liefst 913 voltijdse equivalenten zal bedragen.
De Algemene Directie van de ondersteuning en het beheer zou het grootste slachtoffer zijn. Een gebrekkige dienstverlening op dat vlak zal leiden tot situaties waarbij de politiezones die dat kunnen, zelf hun steunfunctie zullen organiseren. Dat zou een grote stap achteruit zijn in de filosofie van de geïntegreerde politie.
Deelt de minister de algemene analyse van de heren De Ruyver en Bruggeman?
Klopt de informatie over de financiële toestand van de federale politie? Zo ja, welke maatregelen heeft de minister genomen om de situatie bij te sturen?
Wordt het personeelstekort tegen eind 2011 inderdaad op 913 voltijdse equivalenten geschat? Hoe zal dat worden verholpen?
Klopt het dat bij de federale politie een aantal sleutelfuncties niet ingevuld worden omdat ze “financieel niet aantrekkelijk” zijn? Om welke functies gaat het en hoe wordt dat probleem aangepakt?
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken. –Sommige opmerkingen van de heren De Ruyver en Bruggeman kloppen. Zo is er een terugval van de effectieven en is de verhouding tussen de personeelskredieten, enerzijds, en de werkings- en investeringskredieten, anderzijds, scheefgetrokken. In een normale organisatie is die verhouding 80-20; in de politiediensten ligt het aandeel van de werkings- en investeringskredieten te laag.
Tijdens de begrotingscontrole 2010 heb ik een duidelijk signaal gegeven en ik heb dan ook extra kredieten gekregen, onder meer voor tweehonderd extra voltijdse equivalenten voor de federale politie en voor de overstap van honderd militairen. Hiermee moeten de speciale eenheden, de Dirco van Brussel en de Algemene Directie van de ondersteuning en het beheer wat ademruimte krijgen.
Meer algemeen strekken de genomen maatregelen ertoe het personeelstekort bij de federale politie te stabiliseren op 5,3%. Ongetwijfeld zal dat ook bij de begrotingsopmaak van 2011 een aandachtspunt zijn, want we moeten de inspanning aanhouden. Zo zou een besparing van 0,7% een vermindering met 120 voltijdse equivalenten betekenen, waardoor het tekort tot meer dan 6% zou stijgen.
In afwachting werden reeds de nodige afwijkingen gevraagd op de voorlopige twaalfden die eraan zitten te komen. We verwachten echter ook besparingsvoorstellen van de verantwoordelijke van de federale politie.
Wat de laatste vraag betreft, heb ik geen signalen ontvangen dat sleutelfuncties bij de federale politie niet zouden worden ingevuld. De vacante mandaatambten bij de federale politie worden in de regel na de eerste oproep tot kandidaatstelling toegewezen. Voor andere ambten zijn maatregelen genomen om de knowhow binnen de organisatie te houden.
De heer Yves Buysse (VB). – De experts merkten ook op dat de steunfuncties steeds meer lokaal worden ingevuld. Dat geldt onder andere voor de centrumsteden. Aangezien die federaal zouden moeten worden ingevuld, dreigt hier een dubbel gebruik en een dubbele inzet van middelen. Dat punt moet worden gevolgd.