Zerotolerantie voor wapens op school
Maandag jl. werd nabij het Stedelijk Polytechnisch Instituut op het Kiel vlak na schooltijd een scholier neergestoken. De dader blijkt een medeleerling te zijn die recent uit de gesloten jeugdinstelling in Mol was ontslagen. Helaas is dit niet het eerste incident waarbij jongeren mekaar met messen op school of in de omgeving van de school te lijf gaan.
Blijkbaar is er geen éénduidige procedure voorzien in het stedelijk stadsonderwijs wanneer scholieren op wapenbezit worden betrapt. In sommige scholen wordt het wapen afgenomen en ‘s avonds teruggegeven aan de betrokken leerling, in andere scholen worden de ouders verwittigd en worden de leerlingen gesanctioneerd en van school weggestuurd en in nog andere scholen knijpt men uit schrik voor represailles van de betrokken leerlingeen oogje dicht.
HetVlaams Belang betreurt dat de schepen voor onderwijs nog steeds geen werk heeft gemaakt van een gestructureerd veiligheidsbeleid in het Antwerps stadsonderwijs. In november zou de oprichting van een overlegstructuur tussen de stedelijke onderwijsinstanties, de lokale politie en het parket van start zijn gegaan. Het Vlaams Belang vraagt zich echter af wat deze overlegstructuur reeds heeft opgebracht en wat deconcrete acties tot hiertoe zijn geweest.
Het Vlaams Belang verwijt de Antwerpse monstercoalitie, die reeds dertien jaar aan de macht is, dat zij de onveiligheidsproblematiek in de scholen hebben genegeerd. Het steekincident dat zich maandag afspeelde in de nabijheid van het Stedelijk Polytechnisch Instituut op het Kiel is helaas het spijtige dieptepunt in een lange rij van incidenten.
Het Vlaams Belang dringt aan op regelmatige wapencontroles – desnoods met metaaldectoren – in de Antwerpse risicoscholen. Tevens dient bij het betrappen van een leerling op wapenbezit een éénduidige en strenge procedure voor alle stadscholen te gelden. Terwijl nu in de ene school – wanneer een leerling op wapenbezit betrapt wordt – het wapen gewoon ‘s avonds teruggegeven wordt zonder verdere sancties, treedt men in andere scholen strenger op. Het Vlaams Belang wil een éénduidige procedure waarbij het wapen wordt geconfiskeerd; een klacht wordt neergelegd bij de polite voor onwettig wapenbezit bij een minderjarige; de ouders verwittigd worden en er een gesprek volgt met de ouders en dat de betrokken leerling streng gesanctioneerd wordt.
HetVlaams Belangdringt er ook bij deVlaamse en federale regering op aan om de verantwoordelijkheid van de ouders terzake te beklemtonen door bij herhaald wapenbezit het kindergeld gedurende een bepaalde periode in te trekken.
Tegenover het semi-gedoogbeleid dat momenteel in het Antwerps stadsonderwijs ten aanzien van wapenbezit geldt, plaatst hetVlaams Belangeen zerotolerantiebeleid waarbij niet alleen de betrokken leerlingen worden gecontroleerd en gesanctioneerd, maar waarbij ook de ouderlijke verantwoordelijkheid centraal wordt geplaatst