Vlaamse regering maakt boeltje van consultancy.
Hoeveel kost Consultancy bij de Vlaamse overheid? Antwoord: wij weten het niet, maar het is veel.
Het Rekenhof onderzocht op vraag van het Vlaamse Parlement de uitgaven voor consultancy van deze Vlaamse regering in de periode 2019 tot nu.
Uit dat onderzoek blijkt dat ieder minister een eigen invulling, interpretatie, gaf aan het begrip “consultancy”. Het gevolg is dat minister Crevits uitkwam op, ga even zitten, 1.543,2 miljoen. Maar de minister was vergeten dat op de uitgavenposten waar de consultancy op wordt aangerekend ook andere uitgaven zitten. Oef.
De minister van Financiën, Diependaele, dan.
Hij kwam uit op 62,8 miljoen. Maar dit zijn alleen de uitgaven op 3 specifieke uitgavenrekeningen voor consultancy, niet de totale kost.
De minister-president Jambon deed een bevraging bij alle diensten, die echter niet allen dezelfde criteria gebruikten, en verkreeg zo een totaal van 636,5 miljoen. We vermoeden dat dit laatste bedrag dichtst bij de realiteit zit en, waarschijnlijk, wat overschat is.
Wat kunnen we besluiten? Deze Vlaamse regering zal zeker een half miljard besteed hebben aan opdrachten van consultancy. Plus, maar dat wisten we al, rekenen is niet hun sterkste punt.
Hoe komt het dat dergelijke bedragen worden uitgegeven?
Enerzijds betalen ministers graag “experten” om te laten zeggen wat ze zelf willen zeggen maar zo niet kunnen zeggen.
Anderzijds zijn er de besparingen op personeel. Onder deze Vlaamse regering werden 1.339 personeelsleden weg bespaard. Dit diende 75 miljoen op 5 jaar aan besparingen op te leveren.
We weten dit uit een onderzoek van het Rekenhof van 29/01/2024. Maar om deze besparingen op te vangen hebben de administraties meer taken, waaronder consultancy, uitbesteed. In 2019 voor 449 miljoen oplopend naar 612 miljoen in 2022. Administraties zitten op hun tandvlees terwijl het efficiënte en deskundige organisaties zouden moeten zijn.Dit moet anders en beter.
Ook niet vergeten dat er naast de opdrachten voor consultancyook opdrachten voor dienstverlening en -ondersteuning zijn. Zo weten wij, uit het antwoord op een parlementaire vraag vanAnke Van dermeersch van 1/02/2023 dat het VOKA bij Economie een opdracht heeft voor ondersteuning van de administratie die op 4 jaar 24,558 miljoen oplevert. Datzelfde VOKA vangt in diezelfde periode nog eens 9,897 miljoen aan subsidies van de Vlaamse overheid.
Naast het ruime half miljard aan consultancy zijn er dus nog andere uitgaven die niet echt “consultancy” zijn maar ook ruime opdrachten van dienstenlevering aan de Vlaamse overheid. Wanneer we alles zouden optellen over de periode 2019 tot nu komen we mogelijks toch tot het ruime 1,543 miljard van minister Crevits.
Niet te verwonderen dat de Vlaamse begroting 2024 dan met een tekort van ruim 3,7 miljard wordt ingediend.