Asielzoekers niet meer systematisch gecontroleerd op TBC.
Kans op TBC bij asielzoekers nochtans 60 keer hoger dan bij eigen ingezetenen!
Uit het antwoord van Vlaams minister van Volksgezondheid Vandeurzen op een vraag van Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch blijkt dat de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil de systematische screening op TBC die normaal gezien wordt uitgevoerd door de grote toestroom momenteel niet meer aankan. Dit heeft tot gevolg dat een aantal asielzoekers naar de opvangcentra worden doorgezonden zonder dat zij op TBC gecontroleerd werden. Aangezien het nog altijd om open centra gaat en deze mensen kunnen gaan en staan waar ze willen, levert dit heel wat gevaren op voor de volksgezondheid van onze eigen bevolking.
Uit het antwoord van de minister blijkt immers dat asielzoekers die dit land binnenkomen tot 60 maal meer kans hebben om drager van TBC te zijn dan eigen ingezeten. Van 2010 tot 2014 waren er gemiddeld immers 20.000 asielzoekers per jaar die zich hier aandienden, maar zij waren wel verantwoordelijk voor 9,8% van de gedetecteerde gevallen van TBC. De ca. 11.150.000 andere inwoners van dit land tekenden verantwoordelijk voor de overige 90,2% van TBC-gevallen.De Vlaamse overheid heeft daarom de Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) ingeschakeld om de asielzoekers die door de mazen van het net zijn geslipt vooralsnog te screenen op TBC.
Anke Van dermeersch is evenwel van oordeel dat deze laattijdige screening onverantwoorde risico’s met zich meebrengt: “Deze mensen kunnen zich vrij bewegen onder onze bevolking en gelet op de veel grotere vatbaarheid voor deze besmettelijke ziekte, vind ik het dan ook ongehoord dat er toch mensen worden doorgestuurd naar alle uithoeken van Vlaanderen zonder gescreend te zijn. Het is absoluut nodig dat kandidaat-asielzoekers onmiddellijk na hun aankomst worden gescreend. De risico’s voor de volksgezondheid zijn werkelijk te groot om dit te zomaar te verwaarlozen.”
Anke Van dermeersch
Vlaams Parlementslid
Bijlage: vraag en antwoord van vraag nr. 68 aan minister Vandeurzen
Verspreiding overdraagbare ziektes – Preventiemaatregelen
In het asielcentrum van Koksijde is onlangs bij een asielzoeker tuberculose (tbc) vastgesteld. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft al langer weet van het feit van het risico dat asielzoekers dragers zijn van besmettelijke ziekten zoals tbc. Om die reden werden zelfs uv-lampen geïnstalleerd in de ruimten waar asielzoekers komen omdat dit de kans op besmetting verkleint. In 2014 stelde DVZ bij 22 asielzoekers tbc vast en van alle mensen die elk jaar in ons land tbc krijgen, is 13% asielzoeker. Bovendien zijn er nog een groot aantal andere mogelijke besmettingen met nog hogere besmettingsgraad en gezondheidsrisico’s waaraan onze bevolking blootgesteld wordt door het opnemen van asielzoekers in onze samenleving.
Aangezien asielzoekers momenteel opgevangen worden in open asielcentra komen zij dagelijks in direct contact met de omwonenden en de inwoners van de betrokken gemeenten. Asielzoekers bewegen vrij in de betrokken gemeenschap en hun kinderen gaan er naar school.
Welke preventiemaatregelen neemt de minister om te voorkomen dat de bevolking besmet raakt door ziektekiemen die asielzoekers met zich meebrengen?
Vragen over hetzelfde onderwerp werden gesteld aan de ministers Hilde Crevits (45), Jo Vandeurzen (68).
++++++
antwoord Jo Vandeurzen, vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin op vraag nr. 68
De screening voor tuberculose bij binnenkomst van de asielzoekers is een federale bevoegdheid en met name die van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en Fedasil. Door de plotse stijging van het aantal asielzoekers, lukte het bij een klein aantal asielzoekers voorlopig niet om een longfoto te maken vooraleer ze werden doorverwezen naar asielopvang in Vlaanderen.
Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de Mobiele Röntgenunit (MRU) van de Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT), met wie de Vlaamse overheid een beheersovereenkomst heeft, ingezet kan worden om de capaciteit te verhogen. Volgens de beheersovereenkomst zorgt de VRGT voor de aanvullende eerste screening van kinderen jonger dan vijf jaar, zwangeren, rolstoelgebruikers en personen die bij binnenkomst door de mazen van het net glipten en niet gescreend werden. Verder zorgen zij voor de screening van asielzoekers op 6 maanden en 12 maanden na aankomst. Omdat gebleken is dat deze laatste screening bijzonder weinig nieuwe tuberculosegevallen detecteert, en dus weinig kosten-efficiënt is, werd aan de VRGT toegestaan om deze screening te stoppen en de vrijgekomen capaciteit te gebruiken voor de aanvullende eerste screening van asielzoekers die niet gescreend werden bij binnenkomst op DVZ.
Dit zal gebeuren totdat DVZ de nodige maatregelen heeft kunnen nemen om de binnenkomstscreening te optimaliseren. Op dinsdag 20/10/2015 vond er op mijn kabinet daarover een overleg plaats met de kabinetten van de heer Francken en mevrouw De Block, Fedasil, DVZ en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Tijdens dit overleg heeft Zorg en Gezondheid het voorstel gelanceerd om alle asielzoekers, met uitzondering van kinderen jonger dan vijf jaar, zwangeren en rolstoelafhankelijke asielzoekers, bij toewijzing aan Vlaanderen een document mee te geven dat bepaalt of ze al dan niet al een screeningsfoto hebben gehad. Diegene die geen longfoto heeft gehad bij aankomst in de perifere opvang wordt zo snel mogelijk voor een longfoto verwezen naar het dichtst bij de opvangplaats gelegen ziekenhuis.
Verder blijft de VRGT in het nieuwe systeem zorgen voor de aanvullende eerste screening van kinderen onder de vijf jaar, zwangeren en rolstoelafhankelijke asielzoekers die bij binnenkomst geen longfoto krijgen. Deze screening gebeurt met een tuberculinehuidtest. Indien deze test positief is, volgt er wel een longfoto.
Besmettelijke tuberculosepatiënten moeten wettelijk verplicht gemeld worden aan de artsen infectieziektebestrijding van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Na de melding van een besmettelijke tuberculosepatiënt coördineert de dienst infectieziektebestrijding het contactonderzoek rond deze patiënt. Dit om recent besmette personen op te sporen en indien nodig een preventieve behandeling op te starten. Naast tuberculose zijn nog een dertigtal andere infectieziekten meldingsplichtig. Ook bij de melding daarvan zal het Agentschap het nodige bron- en contactonderzoek organiseren.
Naast het aanpakken van gedetecteerde infectieziekten is ook het primair voorkomen ervan belangrijk. Zoals voor iedereen die in Vlaanderen verblijft, kunnen de perifere opvangcentra voor de asielzoekers gratis vaccins bestellen via ons elektronisch bestelsysteem Vaccinnet. Er wordt nog onderzocht of deze bestelling ook centraal zou kunnen gebeuren zodat asielzoekers ook al centraal gevaccineerd kunnen worden indien nodig. Hiervoor dienen nog de nodige praktische afspraken gemaakt te worden. De vaccinatie van kinderen van asielzoekers zal opgevolgd worden door Kind en Gezin en de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Zij zullen er ook voor zorgen dat de nodige inhaalvaccinaties worden gegeven.
De laatste tijd wordt in de media veel aandacht besteed aan tuberculose onder vluchtelingen en asielzoekers. Belangrijk is echter om het probleem van deze en andere infectieziekten in een juist perspectief te plaatsen. België telt jaarlijks nog ongeveer duizend gevallen van tuberculose, waarvan er zich een 400 in Vlaanderen voordoen. De meerderheid hiervan behoort zeker niet tot de doelgroep asielzoekers. Asielzoekers maken slechts 9,8% uit van alle geregistreerde tuberculosegevallen in ons land over de laatste 5 jaar (2010 – 2014).
We wensen in die context ook de woorden van de Zsuzsanna Jacab, directeur voor de Europese Regio van de WGO te benadrukken, dat “Er geen systematisch verband bestaat tussen migratie en de import van besmettelijke ziekten” en dat de recente migratiestroom geen gevaar voor de volksgezondheid betekent, zeker niet wanneer de bestaande aanbevelingen inzake preventie, vroegtijdige detectie en aanpak worden nageleefd.